Atlantic Grupa u Hrvatskoj otvorila distribucijski centar u kome će raditi roboti

0

Atlantic Grupa otvorila je novi logističko-distribucijski centar pokraj Velike Gorice, koji će biti njen središnji logistički centar za hrvatsko tržište, saopćili su iz te kompanije.

Investicija je vrijedna oko 20 miliona eura, a realizirana je u saradnji sa strateškim partnerom, Kamgradom, i to u roku od samo sedam mjeseci.

Lokaciju novog logističko-distribucijskog centra u industrijskoj zoni Meridijan 16 pokraj Velike Gorice u Atlantic Grupi ocjenjuju optimalnom. U prvoj fazi, dodaju, osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, a objekt ima i mogućnost dodatnog širenja, ovisno o poslovnim potrebama.

Razvoj distribucijskog poslovanja jedan je od stubova strategije rasta i razvoja Atlantic Grupe, ističe se u saopćenju te kompanije. Posebno se ukazuje na digitalizaciju poslovanja.

Tako će, naglašavaju u Atlanticu, savremeni softverski paketi upravljati ulazom robe i vozila na novoj distribucijsko-logističkoj lokaciji, a upravljat će i optimalnom organizacijom robe u skladištu, kao i otpremom robe prema kupcima kroz digitalizirani kanal dostave, dakle, bez papira.

Novi će skladišni prostor Atlantic Grupe biti i poligon za testiranje autonomnih logističkih robota. Naime, Atlantic je s hrvatskom robotičkom kompanijom Gideon Brothers ušao u projekt testiranja autonomnog logističkog robota. On je, pojašnjavaju u Atlanticu, jednako pouzdan kao dosadašnji sistemi, no jeftiniji je od njih i koristi bogate baze podataka.

Prvi takvi autonomni roboti u novi objekt ulaze 15. aprila, kada počinje i njihov probni rad, zaključuje se u objavi Atlantic Grupe.