ASA Prevent pokreće proizvodnju namještaja u Ključu: 120 novih radnih mjesta

0

Nakon date saglasnosti Vlade Unsko-sanskog kantona i upravljačkih struktura preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ, u Vladi USK potpisan je ugovor o zakupu nekretnine koja se nalazi u Ključu između preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ i Društva za konsalting i upravljanje Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo, koje je članica grupacije ASA Prevent.

Rezultat je to intenzivnih aktivnosti koje su vođene u proteklom periodu u cilju stvaranja uvjeta za investiranje u općinu Ključ od ASA Prevent grupacije, koja je najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u ovom trenutku i trenutno u BiH zapošljava preko 6 000 ljudi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer USK Izudin Saračević, predsjednik uprave ASA Prevent grupacije Almir Jazvin sa saradnicima, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Ahmet Egrlić i načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

“Činjenica da je prvi put o ovoj investiciji razgovarano prije samo dvije sedmice i da već danas imamo konkretne korake na tom putu, dovoljno govori o spremnosti Vlade USK da prepozna kvalitetne investitore i zadovoljstvo nam je što smo to u ovako kratkom periodu uradili“, istakao je Almir Jazvin, predsjednik Uprave Prevent BiH.

On je kazao da se vrijednost investicije kreće u rasponu od nekoliko miliona KM, te da bi ona u narednih 10 mjeseci mogla imati značajan efekat na zapošljavanje.

“Očekujemo zapošljavanje otprilike 120 radnika. U narednih nekoliko mjeseci prvo ćemo pokrenuti obuku, a nakon toga i permanentno zapošljavanje na lokaciji Sanotaf d.o.o. Ključ“, kazao je Jazvin.

Vlada USK jučer je održala dvije sjednice, jednu redovnu i jednu vanrednu, kako bi ubrzala sve procese u vezi realizacije samog projekta.

“Velika stvar je kada kompanija kao što je Prevent odluči realizirati jedan ovakav projekat i drago nam je što je Uprava grupacije u nama prepoznala kvalitetnog partnera“, istakao je Saračević.

Direktorica firme Sanotaf d.o.o. Ključ Rasima Dedić istakla je da se radi o veoma bitnoj investiciji za njenu firmu, općinu Ključ, ali i cijeli USK.

“Sanotaf je dugo čekao nekog ozbiljnog investitora kojeg smo pronašli u Preventu. Očekujemo vrlo brz ulazak investitora u posjed, te nova zapošljavanja“, kazala je Dedić.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović kazao je da je ovo sretan momenat za općinu i lokalno stanovništvo.

“Naravno da me raduje dolazak ovakve respektabilne firme u našu općinu i u svakom pogledu pružit ćemo maksimalnu podršku ovom projektu, ali i svih ostalih koji budu u funkciji građana i novog zapošljavanja“, istakao je Zukanović.