ASA grupacija gradi dvije solarne elektrane, već uloženo milion KM

0

Adnan Alagić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona sa saradnicima održao je u četvrtak radni sastanak sa predstavnicima ASA Grupacije.

ASA grupacija, kroz ASA energiju kao nosioca poslova, 2020. godine izrazila je opredijeljenost za ulaganje u objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno u izgradnju solarnih elektrana na području USK.

U petak su predstavnici grupacije zvanično predali zahtjev za odobrenje za građenje dvije fotonaponske elektrane ASA L1 i ASA L2. Obje su instalisane nazivne snage 4 MW, odobrene snage priključenja ukupno 8 MW, a njihova gradnja je planirana na području općine Bosanski Petrovac.

Ministar Alagić zahvalio je predstavnicima investitora i u ime premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića te istaknuo profesionalan i efikasan rad resornog Ministarstva da bi ovaj, značajan projekat došao do faze da se uskoro može očekivati faza izgradnje.

Uloženo milion KM

Prethodno je Vlada FBiH dala saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola privrednom društvu ASA Energija d.o.o. Sarajevo.

Sa Elektroprivredom BiH već je dogovorena izgradnja dalekovoda, a samo u postupcima koji su prethodili ispunjavanju uvjeta za podnošenje zahtjeva za građevinske dozvole solarnih elektrana u Bosanskom Petrovcu, investitor je uložio oko milion KM.