ASA Bolnica organizovala trening za medije: Kako efektivno izvještavati o temama zdravlja i zdravstva

0

ASA Bolnica, sa ciljem da postane mjesto izvrsnosti u svim segmentima djelovanja, posebnu pažnju poklanja saradnji sa medijima i njihovom osnaživanju i edukaciji, a prvi korak na tom putu je Media Day – jednodnevni trening pod nazivom: Principi konstruktivnog novinarstva – kako efektivno izvještavati o temama zdravlja i zdravstva, koji je održan 19.9.2023.g. u Sarajevu.

Radionicu za novinare  na temu važnosti konstruktivnog novinarstva u medijskoj sferi držala je sjajna prof. Petra Kovačević, freelance novinarka i producentica iz Zagreba, koja ima višegodišnje iskustvo i znanje u oblasti konstruktivnog novinarstva. 

“Mi smo baždareni na negativno, a dobre vijesti su tu oko nas, samo ih treba ispričati” ističe Petra Kovačević i dodaje da je “konstruktivno novinarstvo  način da se novinarstvo učini boljim”. Kovačević, osim što je novinarka, je i redovna asistentica u nastavi i istraživanju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju, te trenerica novinarstva i konstruktivnih rješenja.

U vrijeme kada novinarstvo kao profesija nailazi na mnoge predrasude javnosti, a novinari kao profesionalci nailaze na izazove u polju  izvještavanja, konstantna edukacija, informisanje i usavršavanje nikada nisu bili važniji

Tokom radionice pridružili su se i vodeći ljekari ASA Bolnice: doc.dr. Roland Fasol medicinski direktor i doc. dr. Azur Tulumović šef Odjela ginekologije i član Uprave ASA Bolnice. Pored njih na radionici je bila prisutna i doc. dr Daria Ler direktorica ASA Instituta.  Ljekari i novinari su kroz praktične vježbe, otvorili brojne teme kako bi medijima na kreativan način približili teme iz oblasti zdravlja i zdravstva te je ovo bila prilika za ugodno druženje i razmjenu bogatog iskustva stručnjaka sa obje strane.