ASA Bolnica i ASA Institut / Stručni skup hirurga: Karcinom debelog crijeva je treći po učestalosti kod muškaraca i žena

0

Mjesec mart je posvećen podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma i tim povodom ASA Bolnica i ASA Institut u saradnji sa Udruženjem hirurga FBiH, su organizovali stručni skup kolorektalnih hirurga koji su govorili o ovoj temi s fokusom na prevenciju i liječenje karcinoma debelog crijeva. Učesnici, predstavnici različitih medicinskih ustanova u BiH, hirurzi sa značajnim iskustvom, iznijeli su trenutne trendove i dostupne metode prevencije ovog oboljenja.

“Cilj ovakvih skupova je umrežavanja stručnjaka, razmjena iskustava te poticanja stanovništa posebno onih u rizičnoj grupi (iznad 45 godina starosti) na pravovremene pregledu i prevenciju, u smislu izbjegavanja određene ishrane koja je označena kao rizična. Također je cilj potaknuti zdravstvene ustanove na preventivne preglede i skrining (homokultni testovi, imunohistohemijski testovi, kolonoskopije i dr.) kako bi se na vrijeme otkrila bolest iIi započelo liječenje. Time bi se podigao nivo zdravstvene zaštite stanovništa, a istovremeno izbjegli ogromni troškovi liječenja ovakvih pacijenata”, istakao je između ostalog prof.dr. Nedžad Kadrić, specijalista opšte hirurgije i subspecijalista kardiohirurgije, šef Odjela opšte i abdominalne hirurgije ASA Bolnice koji je i član Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES) i Udruženja hirurga Federacije Bosne i Hercegovine.

Na skupu hirurga su govorili su i doc.dr.sci. Daria Ler, direktorica ASA Instituta o temi “Genetske i biološke karakteristike kolorektalnog carcinoma”, dr.med. Mario Gučanin Gazibarić, o temi “ Endoskopski/otvoreni hirurški pristup” iz Bolnice Dr. Fra Mato Nikolić, a o ERAS protokolu govorio je doc.dr.sci. Anhel Koluh iz Kantonalne bolnice Zenica.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, procenat smrtnosti od karcionoma debelog crijeva iznosi 5,9% i nalazi se na trećem mjestu po učestalosti i kod muškaraca i kod žena, istaknuto je na skupu te je rečeno kako je jedan od značajnih faktora koji doprinosi visokoj smrtnosti od ove bolesti činjenica da je prvi stadij bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa oboljeli traže stručni savjet i pomoć tek kada je bolest uznapredovala. Tada liječenje postaje otežano i neizvjesno, što smanjuje šanse za izlječenje.

Zbog svega navedenog, neophodno je istaći značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja usmjerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korištenja dostupnih mjera prevencije u okviru zdravstvenog sistema kao što je skrining program raka debelog crijeva.

Skrining omogućava ne samo otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi, već i otkrivanje početnih, prekanceroznih promjena, čijim se uklanjanjem sprječava nastanak raka. Ranim otkrivanjem raka debelog crijeva povećava se mogućnost izlječenja, poboljšava kvalitet života i produžava period preživljavanja uz istovremeno smanjenje troškova liječenja i njege oboljelih.

Stručnjaci su naglasili važnost multidisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih poteškoća te je naglašena saradnja  između ljekara porodične medicine, onkologa, patologa  i javnozdravstvenih stručnjaka kako bi se osigurala sveobuhvatna skrb, tačna dijagnoza i učinkovito liječenje pacijenata.

Simpozij kolorektalnih hirurga je treći po redu skup stručnjaka iz različitih oblasti medicine koji su organizovali ASA Bolnica i ASA Institut s ciljem skretanja pažnje javnosti i stručnjaka na potrebu  prevencije i ranog otkrivanja različitih oboljenja.Prijatelji simpozija Proma d.o.o,  Johnson & Johnson, Tuzla – Farm.