Armin Jašari: Uspjeh donose ljudi, a ne mašine i zgrade

0

Iako je kao dječak najčešće zamišljao da će biti stomatolog, nije mogao iznevjeriti skoro 70 godina dugu  porodičnu tradiciju.  Armin Jašari, omiljeni sarajevski slastičar i poznato TV lice, četvrta je generacija porodice koja od 1948. oduševljava svojim slastičarskim umijećem i kreativnošću a i dalje skromno tvrdi da su za sadašnji uspjeh njegovog životnog projekta najzaslužniji ljudi sa kojima radi.

Priča koja je počela u Konjicu daleke 1948. godine kada je porodica Jašari na Vardi otvorila prvu slastičarnu „Prenj“,  traje i danas. Po uzoru na svog pradjeda, djeda i oca, Armin uspješno kombinuje svoju strast prema izradi kolača i slastica i umijeće rukovođenja poslom i ljudima. Smatra se sretnim čovjekom jer radi posao koji voli a „Kup“ je od male slastičarne sa dvoje uposlenih postao pravi sarajevski brend koji posluje na tri lokacije i ima skoro 40 uposlenih.

„Prvi „Kup“ otvoren je 1984. godine na Dobrinji. Bio je to mali prostor koji je 2004. renoviran i moderizovan. 2009. godine „Kup“ otvoren na još jednoj lokaciji, u BBI Centru. Ideja je ponajviše bila da to bude neka vrsta satelita radnje sa Dobrinje, da podsjeća ljude na naše postojanje i ono što radimo. Tu smo uveli i slani segment, sitna peciva i sl, što je poseban projekat, ali se sve skupa pokazalo kao vrlo uspješan potez. Konačno, prije nekoliko mjeseci otvorili smo „Kup“ i na trećoj lokaciji, u zgradi Općine Novi Grad, i to je ja mislim, dovoljno“, kaže Armin.

U „Kupu“ prave sve vrste kolača i slastica a osim što ih poslužuju u svojim radnjama, torte prave i po narudžbi. Svaka od njih poseban je izazov a Armin i njegovi saradnici stalno inoviraju ponudu, uvode nove recepte, osmišljavaju nove ideje…

A i posao slastičara u posljednjih nekoliko decenija jako se promijenio. Poredeći način na koji je uz oca učio da radi sa onim kako on sada radi, Armin kaže da su nove tehnologije i u ovaj posao unijele mnoštvo izmjena. Osim toga, izbor koji su tada slastičari imali na raspolaganju ne može se mjeriti sa današnjim izborom: „Nekada smo svi koristili istu čokoladu, jedinu koja je tada bila na raspolaganju. Ako vam kažem da ja danas koristim 43 različite vrste samo ove namirnice, jasno vam je koliko su se tu stvari promijenile. Nekada je zaista bila umjestnost napraviti dobar kolač sa onim što ste imali.“

No ni materijal kojim slastičar raspolaže niti uslovi u kojima radi nisu odlučujući u tome hoće li on uspjeti na tržištu ili ne. Ljudi prepoznaju kvalitet a uspjeh može doći samo ako imate ljude kojima je istinski stalo do njega. Armin je imao tu sreću da je okružen ljudima sa kojima se savršeno dobro razumije i sa kojima odlično funkcioniše.

„Moji zaposlenici za mene su najvažnija stvar. Neće vam uspjeh donijeti mašine i zgrade niti sav materijal koji imate. Uspjeh će vam donijeti ljudi sa kojima radite. Ja sam imao tu sreću da nađem divne ljude od kojih su mnogi u mom timu već skoro čitavih 20 godina tako da smo u „Kupu“ kao jedna porodica. Divno je kada radite sa ljudima koji dijele vašu strast prema poslu i vašu energiju.“

 

Iako se kao i mnogi u ugostiteljskom poslu susreo sa problemom nedostatka obučenog kadra spremnog za rad u objektu, „Kup“ je to riješio tako što je u okviru slastičarne uspostavljen sistem za edukaciju svih novih uposlenika. U ovom poslu Armin vidi veliki potencijal i volio bi da je i interes mladih za bavljenje slastičarstvom veći.

„Ovaj posao je divan. Mladi danas uglavnom upisuju fakultete nakon kojih često ne mogu pronaći posao a često bježe od zanatskih zanimanja. Sa jedne strane to je normalno, misle da će u nekim drugim profesijama lakše moći sebi obezbijediti dobar život i ugled u društvu, no ja im želim reći da se to isto može postići i u poslovima poput ovog.“

Iako kaže da je priču o „Kupu“ u Sarajevu zaokružio sa otvaranjem treće radnje, to ne znači da je „Kup“ došao do kraja svojih ambicija. U planu je širenje na inostranstvo i to u zemlje Arapskog zaljeva. Iako je taj projekat još u povojima i Armin ne želi o njemu previše govoriti, priznaje da pripreme intenzivno teku.

„To je ogroman projekat. Mnogo je stvari koje treba pripremiti. Svaki recept morta biti posebno osmišljen, isproban i prilagođen tržištu čije se potrebe i interesi trenutno ispituju“, pojasnio je Armin.

A osim što pravi kolače, Armin svake sedmice i gledatelje TV Hayat podučava nekim od svojih vještina. Sa kolegicom iz emisije Dalilom Omerović vodi izuzetno gledan „Slatki recept“. Emisija mu je donijela i veliku popularnost a gledatelji, naročito gledateljke, oduševljeni su receptima koje Armin i Dalila predstavljaju u emisiji.

„Nije mi bitno hoću li kroz emisiju i javno pojavljivanje imati reklamu, bitno mi je da sa ljudima dijelim ono što znam i da pokažem uvijek nešto novo. Presretan sam što su gledatelji prepoznali tu moju želju i što imamo podršku zaista velikog broja i poznatih i nepoznatih ljudi.“

Save

Save