“ArcelorMittal” Prijedor obustavio proizvodnju, radnici poslati kućama

0

Kompanija “ArcelorMittal” Prijedor zbog nepovoljne ekonomske situacije na svjetskom tržištu obustavila je proizvodnju.

Kako se navodi u saopštenju kompanije smanjenje potražnje za čelikom dovelo je do smanjenja proizvodnje čelika u željezari “ArcelorMittal” Zenica, a time i do smanjenja potreba za željeznom rudom.

“ArcelorMittal Prijedor morao je prilagoditi svoje poslovanje ovoj smanjenoj potražnji, privremeno smanjujući svoje aktivnosti na proizvodnji i otpremanju željezne rude. Nadamo se da će se tržište s vremenom normalizovati i da ćemo što prije prevazići ovu situaciju”, saopšteno je iz kompanije.

Radnici su poslati na privremeno odsustvo.

“Kako bi se osigurala održivost kompanije, preduzete su određene mjere kao odgovor na ovako nepredviđen pad u potražnji. Ove mjere uključuju prekid rada i slanje radnika na privremeno odsustvovanje sa posla”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo da je proizvodnja u kompaniji “ArcelorMittal” u Zenici obustavljena do daljnjeg jer se veliki broj radnika nalazi na čekanju nakon što je uprava kompanije “ArcelorMittal” Zenica d.o.o. donijela Odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine.

D.H.