Arapi ulaze u projekat bihaćkog aerodroma?

0

Predstavnici kompanije Mazaya Consulting Engineers iz Ujedinjenih Arapskih Emirata danas su svoj projekat Aerodroma u Bihaću predstavili vlastima Unsko-sanskog kantona.

Godinu dana radili su na studiji potencijala ovog aerodroma, a iako idejno rješenje projekta već postoji, oni su danas prezentovali i vlastito.

Razgovor o investiranju nastaviće sutra sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, Gradskim vijećem i upravom aerodroma.

Tema razgovora biće način finansiranja a kako je navedeno tokom današnjeg sastanka postoje tri moguće varijante finansiranja projekta. Prva od njih je projekat javno-privatnog partnerstva, druga zajednički poduhvat sa Javnim preduzećem Aerodrom Bihać a treća privatizacija aerodroma u cjelosti.

Kako je nakon sastanka izjavio premijer ovog kantona Mustafa Ružnić aerodrom Golubić samo je jedan od projekata za koje je ova kompanija zainteresovanova a u Unsko-sanski kanton spremni su uložiti pola milijarde eura. U toku svog boravka u BIH obići će stoga i druge općine USK.

Kako kažu sami prestavnici kompanije, Unsko-sanski kanton su izabrali iz dva razloga.

– Sa jedne strane ovdje ima puno potencijala i prirodnih ljepota a sa druge veoma je slaba povezanost ovog dijela države sa ostatkom države i svijeta  – kazao je Saeed Matar Al Romaithi, direktor grupacije Mazaya consulting engineers.

Podsjetimo, potrebna sredstva za izgradnju aerodroma Golubić su 100 miliona KM a do sada je prikupljeno 8 miliona, tako da vlasti nastavljaju razgovore sa svim potencijalnim investitorima.