Apple više nije najvrednija kompanija na svijetu

0

Apple više nije kompanija sa najvećom vrijednošću na svijetu. Naime, Microsoft je danas nadmašio Apple u tržišnoj kapitalizaciji, što ga čini najvrednijom firmom na svijetu, nakon što je Apple u četvrtak iznevjerio očekivanja o zaradi.

U 10:30 po istočnom američkom vremenu Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju od 2,45 biliona dolara (hiljada milijardi), dok je Appleova bila oko 2,41 biliona dolara.

Apple je u četvrtak izvijestio o prihodima koji su bili ispod očekivanja Wall Streeta tokom četvrtog fiskalnog tromjesečja, kao rezultat problema u lancima snabdijevanja.

Izvršni direktor Tim Cook rekao je da se manjak prihoda procjenjuje na 6 milijardi dolara, ali očekuje gore probleme u lancu snabdijevanja u tekućem tromjesečju.

Prodaja iPhonea porasla je za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali je također bila ispod očekivanja analitičara. Četvrto (fiskalno) tromjesečje firme uključivalo je samo nekoliko dana prodaje iPhonea 13.

Microsoft je, s druge strane, nadmašio očekivanja prihoda tokom fiskalnog tromjesečja, koji su porasli za oko 22 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je bio najbrži rast od 2018. godine.

Apple je bio prva firma koja je dosegla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara i kasnije 2 biliona dolara. Postala je najvrednija svjetska javna firma kada je prošle godine premašila državnog naftnog diva Saudi Aramco po tržišnoj kapitalizaciji.

Microsoft je zadnji put nadmašio Apple u tržišnoj kapitalizaciji 2020. godine, jer je pandemija izazvala pustoš u lancima snabdijevnja. Prvi put je premašio tržišnu kapitalizaciju od 2 biliona dolara u junu nakon što je otkrio prvo veliko ažuriranje za Windows u više od pet godina.