Apple i Hyundai blizu dogovora o proizvodnji samovozećih automobila?

0

Apple je blizu dogovora o proizvodnji vlastitih autonomnih vozila u saradnji s južnokorejskim gigantom Hyundaijem a najava se očekuje već ovog mjeseca, prenose mediji.

U izvještaju američke televizije CNBC koji se poziva na neimenovane izvore navodi se da Apple sarađuje s Hyundaijem i njegovom markom Kia na proizvodnji automobila u južnoj državi Džordžiji, javlja AFP.

Ovo je najnoviji u nizu izvještaja o mogućem povezivanju i naporima Applea da razvije vlastito vozilo koristeći tehnologiju autonomne vožnje, na čemu kompanija radi već nekoliko godina.

Korejski mediji izvještavaju da je Apple spreman uložiti više milijardi u Kiu kao dio dogovora koji bi mogao biti objavljen do 17. februara, te da su kompanije planirale proizvoditi 100.000 vozila godišnje od 2024. godine.

Nijedna kompanija za sada nije komentirala izvještaje.

CNBC navodi da dogovor nije finaliziran, ali da kompanije planiraju praviti autonomno električno vozilo pod brandom Apple u tvornici Kia u West Pointu u državi Džordžija.

Navode da je Apple želio raditi s etabliranim proizvođačem automobila koji je voljan omogućiti kalifornijskom tehnološkom gigantu da kontrolira softver i hardver koji će ući u vozilo.

Prošlog mjeseca dionice Hyundaija porasle su nakon medijskih izvještaja o razgovorima s Appleom.

Hyundai je rekao da je primio zahtjeve za saradnju na samovozećim električnim automobilima od raznih kompanija, ali nije potvrdio da je u razgovorima s Appleom. 

D. Hadžić