Angelina Jolie ulazi u politiku zahvaljujući jednoj Bosanki

0

Magazin US Weekly objavio je da se glumica i režiserka Angelina Jolie priprema za ulazak u politiku Velike Britanije i to prvenstveno zahvaljujući Bosanki Arminki Helić.

Arminka Helić, nekadašnja savjetnica bivšeg britanskog šefa diplomatije Williama Haguea, vrlo je utjecajna osoba u politici Velike Britanije. Ovu Bosanku je kraljica Elizabetha II imenovala za britansku baronesu.

Kako je navedeno u obrazloženju britanske kraljice Helićeva se radeći u britanskoj Vladi istakla kao vodeći savjetnik vlade. Uticajni britanski mediji često napominju kako je Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, iznimno uticajna u politici Velike Britanije. Bila je vođa Izbornog štaba Williama Haguea, a već godinama je u vrhu britanske Konzervativne stranke. I

„The Telegraph” je Helić nedavno svrstao među 100 najuticajnijih osoba u Konzervativnoj stranci i među uticajnim ljudima uopće u britanskoj politici. Također, tamošnji mediji tvrde da se stavovi Arminke Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni “nad njim nadvijaju poput sjenke”. Navodno je zbog Helić Hague promijenio i stavove u vezi s Izraelom.

Izvori magazina US Weekly navode da je 40-godišnja glumica bliska prijateljica sa Helić i da se priprema za potpunu posvećenost politici kroz Vladu Velike Britanije.

“Arminka pomaže Angelini da donese odluke o svojim budućim političkim koracima. Angie je smatra svojom mentoricom”, navodi US Weekly.

Njihovo prijateljstvo datira iz 2012. godine kada je Helić bila savjetnica bivšeg britanskog šefa diplomatije Williama Haguea. Zbližile su se kroz projekte borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Prošle godine objavile su kolumnu u listu The New York Times u kojem su apelirale za pomoć sirijskim izbjeglicama. Prema navodima istog izvora, Jolie Helić smatra bliskom prijateljicom u koju ima veliko povjerenje i stalni je gost porodice Jolie i Pitt.

Arminka Helić je rodom iz Gračanice, a u Britaniju je otišla kao izbjeglica 1992. godine, nakon čega je završila niz prestižnih škola, da bi na kraju diplomirala na Oxfordu. Ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere.

Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.