Amra Bešić: Nisam imala vremena da čekam ”bolje sutra”

0

Do prije nekoliko mjeseci Tuzlanka Amra Bešić bila je među 62 posto mladih u Bosni i Hercegovini koji nemaju posao. No za razliku od mnogih koji godinama čekaju svoju priliku za bolje sutra, Amra je odlučila sama sebi kreirati radno mjesto.

Na svoj 18. rođendan otišla je u banku, podigla kredit i otvorila frizerski salon. Salon već pet mjeseci radi a Amra od prometa vraća kredit i pokriva dugove. Ono što Amra u salonu zaradi jedini su stalni izvori prihoda za Amrinu četveročlanu porodicu a Amrina  najveća želja je da u svom salonu obezbijedi radno mjesto i svojoj mlađoj sestri.

– Iako sam bila učenik generacije, znala sam da neću imati priliku da studiram i zbog toga sam još ranije odlučila da upišem srednju školu koja će mi omogućiti da se što prije zaposlim. Shvatila sam da zanat ima bolju perspektivu, te sam se odlučila za njega uz namjeru da što brže počnem doprinositi porodici. Smatram da ovo nije krivi potez; mnogo je fakultetski obrazovanih osoba još uvijek nezaposleno te i dalje čekaju svoju priliku za “bolje sutra” – kaže Amra.

Amra nije imala vremena da čeka da prilika sama pokuca na njena vrata jer njena porodica nije imala nikakvih stalnih primanja. A kako početnog kapitala za pokretanje posla nije imala, rješenje je bilo da se kreditno zaduži. Uz jednog žiranta, podigla je kredit od 10.000 KM. Iako je straha od neizvjesnosti bilo, Amru on nije pokolebao.

– Naravno da me je bilo strah, jer ipak, mlada sam i to je nešto sasvim novo za mene. No, imala sam ogromnu pomoć roditelja, koji su mi većinu stvari pomogli da shvatim i odradim. Na kraju krajeva, smatram da nije bitno da li su roditelji bogati ili siromašni, već je bitno njihovo razumijevanje, koliko ti isti roditelji daju podršku svojoj djeci i koliko se zalažu za njih. U suštini, kako roditelji usmjere dijete, takav će mu put i biti.

Amra kaže da kao mlada osoba nije imala nikakvu podršku institucija vlasti što bi za mlade osobe poput nje značilo puno.

– Ja sam aplicirala za poticaj za samozapošljavanje, ali, jedina stvar koju je FZZZ odradio jeste ta da smo odjavljeni sa evidencije službe za zapošljavanje kao zaposlena lica i time faktički prepušteni sami sebi. Također, ni u općini nemaju razumijevanja za mlade koji pokreću sami svoj biznis te nema nikakvih olakšica.

Amra-Besic-2

Salon AB trend nalazi se u ulici Armije RBiH br. 2 u Tuzli (Foto: Tuzlanski.ba)

Ipak Amra pozitivno gleda na posao i kaže kako se svaki dan osjeti pomak te kako je svaki mjesec sigurnija u sebe. Nada se kako će za nekoliko godina uspjeti razviti posao do te mjere da u salonu može zaposliti i sestru.

– Moja sestra je još uvijek mala. Pohađa tek šesti razred, no već uveliko razgovaramo o tome. Par puta je i sama rekla da je moj posao zanimljiv i interesantan, te sam kroz igru uvidjela da zaista ima afiniteta prema tome. Osim toga, postoji ideja da u budućnosti proširim posao i otvorim i frizerski salon za žene, ali moram vidjeti da li će biti moguće održavati dva salona.

Na kraju, zanimalo nas je da li Amri teško pada činjenica da u odnosu na svoje vršnjake ima puno više obaveza i odgovornosti.

– Zapravo, imam savršen raspored. Posao na prvom mjestu, pa onda i ostale aktivnosti. Izabrala sam svoj put. Svaki početak je težak ali na nama je da se borimo – zaključuje Amra.

Anes Hadžić

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save