Amerikanci preuzeli udio u bh. firmi namjenske industrije

0

Američka firma Grasso Holdings Inc. ponovo je preuzela jedan broj dionica u firmi Pobjeda Technology Goražde (PTG), nakon što je prošle godine prodala svoj većinski udio, izvještava BiznisInfo.ba.

Grasso Holding je držao nešto iznad 50 posto dionica goraždanskog diva namjenske industrije, ali ga je prodao u oktobru prošle godine za oko 10 miliona KM.

Te dionice su preuzeli goraždanski biznismeni Hamid Pršeš (preko firme TAK Sarajevo) i Halil Oković.

Oni su u međuvremenu nastavili kupovati dionice. Početkom ovog mjeseca preuzeli su posljednji veliki paket od 26 posto vlasništva i stekli ukupno oko 99 posto dionica PTG-a, za šta su ukupno dali oko 20 miliona KM.

No, zanimljivo je da se nakon toga u igri ponovo pojavljuje Grasso Holding koji prošle sedmice kupuje manji broj dionica, tačnije 530 dionica što iznosi 0,8 posto vlasništva u PTG-u, za oko 156 hiljada KM, prema saznanjima BiznisInfo.ba.

Ova transakcija je svakako iznenađujuća i nije jasno kakve su sada namjere Grasso Holdinga, kada je priča o vlasništvu nad PTG-om zaokružena.

Inače, Grasso Holding je kupio preostale dionice koje su bile u vlasništvu Kadrije Kolića.

Kolić i Nihad Mašić, inače vlasnici firme KM Trade, donedavno su držali udio od 26 posto u PTG-u, ali su ga prodali Pršešu i Okoviću za 5,2 miliona, odnosno 302 KM po dionici. Kolić za zadržao spomenuti udio od 0,8 posto koji je potom prodao Grasso Holdingu za 301 KM po dionici.

PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije. U prvoj polovini ove godine firma je imala ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.