Amerikanci kupili Novu banku AD Podgorica

0

Kompanija Azmont Investments saopštila je da je prodala svoj udio od 100 posto u Novoj banci AD Podgorica, kompaniji Adriatic Capital LLC iz Sjedinjenih Američkih Država.

Azmont investments je kompanija sa Azerbejdžanskim vlasništvom a poznata je po gradnji turističkog naselja Portonovi na mjestu kasarne u Kumboru.

Kako je navedeno, oni su ovu najmlađu crnogorsku banku, osnovanu prije tri godine, prodali za 7,1 milion eura. Kapital banke je 11.9 miliona eura.

Azmont u saopštenju, objavljenom na berzi, navodi da će “u narednom periodu u skladu sa crnogorskim zakonima sprovesti aktivnosti za dobijanje svih saglasnosti, odobrenja i dozvola nadležnih organa, neophodnih za realizaciju navedene kupoprodajne akcije”.

Svako preuzimanje banaka u Crnoj Gori prethodno mora da potvrdi Centralna banka Crne Gore.

Novi kupac, prema registru kompanija, ima sjedište u Majamiju na Floridi, na istoj adresi gdje se nalazi još 13 firmi. Osnovana je, kako pišu Vijesti, prije tri godine kao Florida Limited Liability ali je u međuvremenu promjenila ime.

Njen registracioni agent je United States Corporation Agents INC, a oficijalni direktor je Gianni Persich. Prema podacima sa registracionog sajta njen kapital se procjenjuje na 88 hiljada dolara. Kompaniji Adriatic Capital LLC registrovana je za “holding poslove i druge investicije”.