Amerikanac kupio udio u Pretisu

0

Nakon što je u posljednje vrijeme zabilježen niz transakcija dionicama kompanije Pretis, kao novi dioničar na list se pojavljuje kompanija AMC d.o.o., saznaje BiznisInfo.

Ova kompanija je stekla udio od 1,76 posto dionica Pretisa, jedne od najvećih domaćih firmi iz oblasti vojne industrije. 

Zanimljivo je da je osnivač i vlasnik kompanije AMC d.o.o., koja je registrirana u Sarajevu, Shah Shehraze sa adresom u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnivački kapital kompanije je milion maraka. 

Prema podacima iz sudskog registra kompanija, Shehraze ima privremeni boravak u Sarajevu, a njegova adresa nalazi se u mjestu Fairfax, u oblasti Vašingtona.

Serija trgovina

Podsjetimo da je naprije Zatvoreni investicijski fond (ZIF) Herbos fond d.d. Mostar kupio udio Pretisu od oko 2 posto za šta je izdvojio oko milion maraka. Ova transakcija obavljena je na Sarajevskoj berzi 21. februara.

Dionicama Pretisa tada je trgovano za 990.530 KM, a tom prilikom je njihova vrijednost skočila za čak 40,13 posto (na 11,21 KM).

Najveći pojedinačni suvlasnik ZIF-a Herbos fond je Balkan Investment Opportunity Fund (BIOF) registrovan na Kajmanskim otocima.

No, Herbos fond je ubrzo smanjio udio u vlasništvu Pretisa na oko 0,7 posto, a njegov udio je najvećim dijelom preuzela firma AMC.

Najprije je 11. marta trgovano dionicama Pretisa u iznosu od 169.207 KM, po kursu od 10,73 KM, a potom je 12. marta obavljen veća trgovina od 722.545 KM po kursu od 12,20 KM po dionici.

Inače, najveći vlasnik Pretisa je Vlada Federacije sa 51 posto dionica, dok ostalo uglavnom drže fondovi.

Pretis se bavi proizvodnjom naoružanja a u januaru je raspisao javni poziv za prijem 126 radnika zbog širenja kapaciteta.