Američki milijarderi traže da se bogatima oduzme tri biliona dolara

0

Grupa koju čini 19 američkih milijardera, na inicijativu Džordža Soroša i suosnivača Fejsbuka Krisa Hjuza, uputila je zajedničko pismo predsjedničkim kandidatima za predstojeće izbore 2020. godine u SAD, u kojem traže da se uvede savezni porez na imovinu najbogatijih, kako bi se zaustavio zabrinjavajući rast nejednakosti među američkim stanovništvom.

Porez bi se odnosio na 0,1 posto najbogatijih Amerikanaca, a novac iz ovih izvora bi se upotrijebio za ulaganja u sektore poput obnovljivih izvora energije, besplatnih vrtića za svu djecu, otpisivanje studentskih kredita, obnovu infrastrukture, kao i za poresko rasterećenje najsiromašnijih domaćinstava.

“Amerika ima moralnu, etičku i ekonomsku odgovornost da više oporezuje bogate. Uvođenje takvog poreza je u interesu naše države”, ističu potpisnici pisma.

Prema njihovim procjenama, oporezivanje najbogatijih Amerikanaca donijelo bi saveznom budžetu dodatnih tri biliona dolara u idućih deset godina.

U svom prijedlogu navode i argumente da inicijativa za “umjereno oporezivanje” najbogatijih uživa podršku velikog broja građana Sjedinjenih Država. Naime, 74 posto birača podržava takvu ideju, uključujući i 64 posto simpatizera Republikanske stranke.

Sve veći jaz između najbogatijih i ostatka stanovništva u SAD potvrdila je i nedavna studija centralne banke FED. U njoj se navodi da je u protekle tri decenije imovina najbogatijih jedan posto građana porasla za 21 bilion dolara.

S druge strane, imovina donje polovine stanovništva na imovinskoj ljestvici istopila se za 900 milijardi dolara. Prema podacima Nacionalne kancelarije za ekonomska istraživanja, najbogatijih 0,1 posto Amerikanaca posjeduje gotovo 20 posto imovine u SAD, koliko posjeduje i 90 posto ukupnog stanovništva.

Izvor: BIF