Američki IBM: BiH treća u svijetu po stranim investicijama, prema broju stanovnika

0

Bosna i Hercegovina našla se na visokom trećem mjestu na svijetu prema broju kreiranih novih radnih mjesta od stranih investicija, u relativnom odnosu prema broju stanovnika.

Ovo se navodi u izvještaju IBM-ovog institutra za poslovne vrijednosti (IBM Institute for Business Value), koji je dio američke IBM korporacije, piše BiznisInfo.

Prema ovom izvještaju koji je objavljen prije nekoliko dana, najviše stranih investicija lani su privukle Sjedinjene Američke Države, potom Kina, Meksiko, Indija, Velika Britanija, Njemačka itd.

No, kada se uzme relativni odnos prema broju stanovnika, tu su najbolje prošle male zemlje, među kojima su mnoge s Balkana.

Tako se na prvom mjestu na svijetu našla Srbija, na drugom Litvanija, a na trećem Bosna i Hercegovina. Slijede Slovenija i Kostarika.

Kada je riječ o investicijama u poslove visoke dodatne vrijednosti, naprimjer one koji su povezani s visokom tehnologijom, na toj listi nema BiH, a prva u svijetu je Irska, a slijede je Singapur i Litvanija, te Švicarska i Finska.

Mjereno po gradovima, najviše projekata od stranih investicija realizuje se u Londonu, potom u Parizu, Singapuru, Amsterdamu i Roterdamu itd.

Glavni izvor stranih investicija i dalje su SAD, a slijede Njemačka, Japan, Francuska i Kina.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite rezultate. Srbija je zadržala stabilan snažan učinak, u BiH su utrostručene investicija a Hrvatska i Makedonija imaju ozbiljan pad od više od 60 posto – navodi se u izvještaju.

Jeftina radna snaga

Inače, mnogima u BiH će se učiniti čudno da je BiH ovako visoko plasirana na ovoj listi. Tačno je da je broj nezaposlenih u BiH smanjen ali je nezposlenost i dalje veoma visoka.

Strani investitori u posljednje vrijeme okrenuli su se investicijama u BiH uglavnom zbog jeftine radne snage, pogotovo nakon što je posljednjih godina u zemljama centralne Evrope došlo do rasta plata i samim tim troškova proizvodnje.

Da je izvještaj IBM relevantan, govori i podatak da ga je na konferenciji za medije komentarisao Tamás Menczer, zamjenik državnog sekretara u Mađarskom ministarstvu vanjskih poslova i trgovine.

On se pohvalio činjenicom da je Mađarska „dospjela“ na sedmo mjesto liste, iste one na kojoj je BiH na trećoj poziciji.

Autor: BiznisInfo