Američki fond “mjerka” Agrokor

0

Američki investicioni fond HPS Investment Partners sa sjedištem u Njujorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresovan je za učestvovanje u refinansiranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s vanrednom Upravom koncerna, potvrđeno je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora upoznatih sa stanjem u toj firmi.

Štaviše, prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi da učestvuje i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije.

Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli da komentarišu, ni da potvrde ni da demantuju, a ni iz HPS Investment Partnersa za sada nije dobijen službeni komentar ove informacije.

HPS Investment Partners je u septembru 2017. kupio ‘zdravi’ dio Merkura, slovenačkog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki fond je, izjavila je tada stečajna upravnica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 miliona eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova povjeriocima, piše Jutarnji list.

HPS Investment Partners je, pak, globalna investiciona kompanija koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža ‘kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital’. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju ‘sindikovane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa’.

Čine se, dakle, ‘idealnim’ partnerom za Agrokor, u finansijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007., a proistekla je iz odjeljenja Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa.

Međutim, treba reći da, u skladu sa poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinansiranja roll-up kredita, a službene informacije govore kako će u refinansiranje ići u aprilu, nakon što se formalno završi proces sprovođenja nagodbe povjerilaca i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Holandiji. Ta informacija govori kako su za sad svi razgovori tek preliminarne prirode, ali neki izvori tvrde kako se baš u razgovorima i pregovorima s HPS-om do sada najdalje otišlo…