Američki div traži zaštitu od bankrota

0

Hertz, jedna od najvećih svjetskih kompanija za iznajmljivanje vozila, zatražila je zaštitu od bankrota nakon što je njeno poslovanje naglo palo kao rezultat pandemije Covid-19 koja je ozbiljno uticala na potražnju.

Hertz je u petak objavio da je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u SAD-u dok restrukturira svoje dugove. Nastavit će sa pružanjem usluga od SAD-a do Novog Zelanda.

Objašnjavajući odluku, Hertz je u saopćenju za javnost objavio da je “uticaj Covid-19 na potražnju za putovanjima bio iznenadan i dramatičan uzrokujući nagli pad prihoda kompanije i budućih rezervacija”, prenijela je agencija Reuters.

Ostaje neizvjesnost

Iz kompanije su naglasili da su preduzeli sve mjere kako bi “prioritet bio zdravlje i sigurnost zaposlenika i kupaca”, ali da “ostaje neizvjesnost” na tržištu iznajmljivanja automobila.

Ovaj div za iznajmljivanje automobila izrazio je nadu da će mu finansijsko restrukturiranje omogućiti bolje snalaženje u nesigurnoj budućnosti međunarodnih putovanja koja su gotovo nestala nakon što su zemlje zatvorile svoje granice i uvele karantin za sve koji putuju.

Hertz je osnovan prije više od 100 godina u Chicagu.

B. Šutvić