Američki div kupio udio u vlasniku United Grupe

0

Američki investicioni fond Blackstone odlučio je da kupi udio u konkurentskoj britanskoj firmi BC Partners, vlasniku United Grupe, prenosi londonski list Financial times.

Izvori na koje se poziva britanski list kažu da je Blackstone, koji upravlja sa većom imovinom od britanskog fonda, postigao dogovor o kupovini 10 do 15 posto udjela BC Partners.

BiznisInfo podsjeća da u okviru United Grupe, koja je fokusirana na naš region uključujući BiH, posluju kablovski operateri Telemach i SBB, kao i tv mreže N1, Nova, Sport klub…

Američki mediji prenose da Blackstone, osnovan 1985, upravlja imovinom vrednijom od 470 milijardi dolara. Kompanijom rukovodi jedan od osnivača Blackstonea Stephen Schwarzman, inače jedan od savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Schwarzman je pozat i po filantropiji. U dobrotvorne svrhe do sada je donirao stotine miliona dolara. Prošle godine poklonio je 350 miliona dolara Tehnološkom institutu u Massachusettsu, dok je ove godine Univerzitet u Oxfordu saopštio da je Schwarzman donirao 150 miliona funti za osnivanje Schwarzmanovog centra za humanističke nauke. Bloomberg ga je 2014. i 2016. godine uvrstio na listu 50 najutjecajnijih ljudi.

Scott Soussa, predsjednik BAAM Strategic Capital Group, tim povodom je izjavio: „BC Partners ima tri decenije iskustva sa investiranjem u različitim oblastima širom svijeta. To, u kombinaciji sa snagom njihovih ljudi i resursa, zavrjeđuje veliko povjerenje. Radujemo se što ćemo pomoći njihovom kontinuiranom rastu vrijednosti, kao i njihovoj budućoj ekspanziji u novim oblastima kao što su nekretnine i privatni krediti.“

Raymond Svider, partner i predsjednik BC Partners izjavio je: “Ova investicija je dokaz rasta i institucionalizacije našeg poslovanja i omogućit će nam da kompaniju podignemo na sljedeći nivo za dobrobit naših investitora. Radujemo se korištenju Blackstoneovih vrhunskih resursa, s obzirom da namjeravamo da proširimo i ojačamo našu platformu.“

Blackstone je poznat po upravljanju investicijama kao posebnoj kategoriji u okviru svoje Strateške Grupe za kapital i ovakva akvizicija nije neuobičajena.

N1 / BiznisInfo