Američki ambasador u Bijeljini

0

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson i novi direktor Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) Nensi Eslik boravili su danas u prvoj zvaničnoj posjeti Gradu Bijeljina.

Nakon razgovara sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, američki zvaničnici su obišli kompleks bijeljinske Poslovno-industrijske zone 2.

Glavne teme razgovora bile su ekonomska pitanja, mjere za privlačenje investicija i zapošljavanje nove radne snage, a gradonačelnik Mićić je upoznao goste o mjerama koje je Gradska uprava preduzela na poboljšanju poslovnog ambijenta u Gradu.

Ekonomska pitanja

– U izgradnju ove Zone uložili smo oko 3,8 miliona konvertibilnih maraka. Za zemljište kupljeno od Vlade RS izdvojeno je oko 1,5 miliona KM, a u infrastrukturu – saobraćajnice, vodovodnu mrežu, fekalnu kanalizaciju, trafo-stanicu sa podzemnim dalekovodom i javnu rasvjetu sa led svjetiljkama do sada je uloženo ukupno oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka.  Sve parcele su prodane, pa su ukupna ulaganja od Zone vraćena u gradsku kasu, ali najveća dobit za nas će biti otvaranje novih radnih mjesta. Poboljšanje uslova poslovanja je najbolji način da pomognemo privatnom sektoru u našoj lokalnoj zajednici – zaključio je Mićić.

Ambasador Nelson je istakao da je sastanak sa gradonačelnikom Mićićem bio izuzetno kvalitetan i izrazio zadovoljstvo što u prvoj posjeti Bijeljini ima priliku da sa svojim saradnicima šeta saobraćajnicom u Poslovno-industrijskoj zoni 2 koja je izgrađena uz finasijsku podršku Vlade SAD. Za asfaltiranje dijela ove saobraćanice, u dužini od 1650 metara, USAID je donirao 350.000  KM.

Uspješno partnerstvo

– Ovo je dobar primjer uspješnog partnerstva USAID-a i lokalne zajednice, zahvaljujući kojem je realizovan projekat koristan za cijelu zajednicu. Zainteresovan sam da naučim još više o Bijeljini u razgovoru sa privrednicima čujem kako je Bijeljina uspjela da stekne reputaciju grada povoljnom poslovnom klimom, a nadam se da ću od poslovnih ljudi čuti na koji način SAD mogu nastaviti da budu odličan partner i ovom gradu i ovaj zemlji – izrazio je svoje očekivanje američki ambasador prilikom obilaska Poslovno-industrijske zone 2.