Američke banke profitabilnije od evropskih

0

Američkim bankama ide bolje nego evropskim sudeći po tome što ostvaruju znato veću dobit, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje kompanije za poslovno savjetovanje EY.

Tokom prve polovine 2019. godine 10 najvećih američkih banaka ostvarilo je čistu dobit više od dva i po puta veću od evropskih pandana istoga ranga, a taj se jaz produbljuje, utvrdili su u EY-u.

Neto dobit 10 najvećih finansijskih institucija u Evropi po vrijednosti imovine dosegnula je u prvih šest ovogodišnijh mjeseci ukupno oko 26,4 milijarde eura, što je gotovo šest posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

S druge je strane 10 najvećih američkih banaka ostvarilo gotovo 70 milijardi eura dobiti, što je 0,6 posto više u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. Samo je banka JP Morgan prvih šest ovogodišnjih mjeseci zaključila s dobiti od oko 16,6 milijardi eura.

Nakon finansijske krize od 2007. do 2008. godine, na čijem je vrhuncu u septembru 2008. propala američka banka Lehman Brothers, američka je vlada izravnim novčanim injekcijama priskočila u pomoć tamošnjim bankama.

Mnogi ekonomisti smatraju da je ta pomoć osigurala relativno brzi oporavak američkog finansijskog sistema, u usporedbi s onim u Evropi.

Dodatni je razlog za slabije protifne marže evropskih banaka – pored izuzetno niskih kamatnih stopa u eurozoni – rascjepkanost evropskog tržišta, s velikim brojem banaka koje se bore za klijente.

Po tržišnoj kapitalizaciji američke banke znatno nadmašuju evropske, pokazalo je u Frankfurtu objavljeno istraživanje EY-a.

Hina