Američka multinacionalna kompanija ADM kupuje Sojaprotein iz Bečeja

0

Američka multinacionalna kompanija ADM potpisala je kupoprodajni ugovor sa Viktorija grupom o preuzimanju njene firme Sojaprotein iz Bečeja u Srbiji, a završetak transakcije očekuje se po dobijanju odobrenja regulatornih tijela.

Veliko interesovanje stranih investitora u proteklom periodu, koje treba da rezultira dolaskom svjetskog giganta ADM u Bečej, uslijedilo je nakon novih investicija u proizvodnju Sojaproteina, odličnih poslovnih rezultata i plasmana na inostranim tržištima u posljednje dvije godine, saopštavaju iz ove kompanije.

– ADM nudi najkvalitetnija rješenja za prehrambenu industriju u skladu sa zahtjevima savremenih potrošača i brigom o njihovoj ishrani i zdravlju. Mi smo pioniri u segmentu proteina biljnog porekla, i to je jedna od ključnih oblasti u kojima se kontinuirano i intenzivno razvijamo, i u kojima smo prvi izbor našim klijentima širom svijeta. Proizvodi Sojaproteina sa visokovrednim proteinima soje, čiji je kvalitet prepoznat od strane široke mreže kupaca u Evropi i van nje, savršeno se uklapaju u naš portfolio. U kombinaciji sa našom bogatom paletom komponenti i rješenja za ishranu ljudi i životinja, internacionalnim iskustvom našeg tima, globalnim lancem snabdijevanja i inovativnim tehnologijama, vjerujemo u dalje širenje i još bolje pozicioniranje proizvoda od srbijanske non-GMO soje širom svijeta – izjavila je Leticia Goncalves, predsjednica ADM za Global Foods, prenosi eKapija.

Proizvodi od srbijanske soje sada će biti dostupni novim kupcima na svjetskom tržištu, a kompanija će sa još bogatijom ponudom izaći na tržišta preko 60 zemalja u koje već godinama izvozi, izjavio je Stefan Babović, direktor operacija Viktorija grupe.

– Dolazak strateškog investitora svjetskog renomea, sa tradicijom od 120 godina i globalnim lancem vrijednosti počev od farmi pa sve do polica u maloprodaji, dokaz je uspjeha i održivog modela poslovanja naše kompanije, ali i veliki kompliment za Srbiju i naš poljoprivredno-prehrambeni sektor. Ponosni smo što je ADM prepoznao ljudske i kapitalne resurse kojima Sojaprotein raspolaže i na koje može da računa u svom daljem širenju na tržištu u ovom segmentu – rekao je Babović.

Od osnivanja 1977. godine, Sojaprotein prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju.