Američka kompanija zapošljava 200 radnika u Banjaluci do kraja sljedeće godine

0

Američka kompanija „NCR“ počela je danas sa radom u Banjaluci a u njoj bi, u toku ove i sljedeće godine, pored trenutnih 30 trebalo biti zaposleno još 170 radnika.

Kompanija pruža tehničku podršku za softverske probleme na globalnom nivou, uglavnom za korisnike u Sjevernoj Americi. Kompletna podrška odvija se na engleskom jeziku, a pošto je u planu proširenje tržišta, uskoro bi trebalo da bude omogućena i podrška na španskom i francuskom jeziku.

Ministarstvo nauke i tehnologije je u ime Vlade Srpske 5. maja potpisalo sa kompanijom “NCR” Banjaluka Ugovor o dodjeli sredstava za realizaciju programa podrške zapošljavanju u oblasti usluga koje su predmet međunarodne trgovine. Ugovor je vrijedan dva miliona KM, a zahvaljujući njemu će biti zaposleno ukupno 200 radnika od čega 25 odsto sa visokom stručnom spremom.

Zapošljavanje prvih stotinu radnika predviđeno je do kraja godine, a drugih stotinu naredne godine.

Kompaniju je danas posjetio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić koji je izrazio zadovoljstvo zbog investicije ove respektabilne multionacionalne kompanije. Komić je izrazio nadu da će ovo ujedno biti pozitivan signal i drugim investitorima.