Američka ekonomija u 2021. zabilježila rast od 5,7 posto

0

Nakon što se u 2020. godini smanjila zbog pandemije koronavirusa, američka ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast od 5,7 posto, što je najsnažniji rast te zemlje od 1984. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Američko ministarstvo trgovine objavilo je podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) za perido oktobar-decembar 2021, a rezultati su pokazali rast od 6,9 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Američka ekonomija porasla je za 5,7 posto u 2021., nakon što se smanjena za 3,4 posto u 2020. pod utjecajem epidemije COVID-19. Ekonomija zemlje prošle godine pokazala najsnažniji rast zabilježen od 1984. godine.

Dok je epidemija COVID-19 nastavila uticati na rast BDP-a u četvrtom tromjesečju, porast slučajeva COVID-19 u ovom razdoblju uzrokovao je poremećaje u ekonomskoj aktivnosti u nekim regijama.

U posljednjem tromjesečju prošle godine, učinak rasta američke ekonomije djelomično je nadoknađen povećanjem privatnih ulaganja u dionice, izvoza, izdataka za ličnu potrošnju i nerezidentnih fiksnih ulaganja uz pad rashoda savezne, državne i lokalne vlade. U istom razdoblju povećan je i uvoz.