Ambasada SAD: Povećanje poreza Srbiji i BiH ne koristi Kosovu

0

Otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend, povodom uvođenje dodatnih poreza za robu iz Srbije i BiH, ocijenila je da povećanje carinskih taksi zemljama članicama CEFTA ne koristi Kosovu.

– To samo stvara nesigurnost za biznis i izaziva ekonomsku nestabilnost. Bolje je uložiti više napora u obezbjeđivanje prosperitetne budućnosti putem dijaloga – napisala je Hajlend na Tviteru.

Vlada u Prištini je 6. novembra usvojila odluku o povećanju carina na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 posto.

S druge strane, ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić ocijenio je da je potez Prištine “najobičnije politikanstvo i borba za političke poene” i najavio da će s kolegom iz BiH Mirkom Šarovićem zatražiti od Evropske komisije da reaguje.

Ljajić najavljuje da će se vjerovatno početkom sljedeće nedelje ovim povodom sastati s ministrom trgovine BiH Mirkom Šarovićem kada će, kako je rekao, Evropskoj komisiji uputiti zajednički zahtjev da nešto preduzme, u krajnjem slučaju da “prizna da CEFTA više ne postoji”.

– Sigurno se nećemo pomiriti i dobrovoljno prihvatiti ovakvu situaciju. Vršićemo stalan pritisak na EK, ako ništa drugo, da priznaju da CEFTA ne postoji – rekao je Ljajić za Politiku.

Ocijenio je i da, osim vrlo blage reakcije iz EU, za sada nema nikakvog pomaka u rješavanju ovog problema.

Pročitajte još – Koje firme su najveće žrtve kosovske barijere za bh. robu

– Jedino Evropska komisija može da zaustavi ovakvo ponašanje Prištine. Jer CEFTA više ne postoji ili postoji u nekom drugom obliku – smatra ministar trgovine.

On ističe i da se do sada nikada nisu dešavali ovakvi incidenti na tržištu, odnosno da je bilo slučajeva povećanja taksi za jedan ili dva proizvoda, alli uvijek uz neophodno obrazloženje.

– I da se nastavi trgovina, to neko mora da nadomjesti, a po svemu sudeći to će biti firme koje prodaju robu na tom tržištu. Konačnu cijenu platiće kupci – upozorio je Ljajić.