Amazon ulaže milijarde dolara u Indiju

0

Direktor Amazona Jeff Bezos najavio je veliko ulaganje u Indiju, fokusirano na digitalizaciju malih i srednjih poduzeća.

Digitalizacija bi tim poduzećima trebala omogućiti prodaju i poslovanje preko Interneta, pojasnio je Bezos, koji je rekao da će ovo biti “stoljeće Indije”, prenose agencije.

S druge strane, britanski BBC navodi da bi posjeta najbogatijeg čovjeka svijeta Indiji mogla biti narušen protestima.

Naime, hiljade malih trgovaca u 300 indijskih gradova planira proteste protiv, kako smatraju, negativnog uticaja Amazona na lokalno maloprodajno tržište.

Tvrde da zbog Amazona ostaju bez posla jer kompanija nudi proizvode po znatno nižim cijenama i sklonija je na platformi ugostiti manji broj velikih prodavača. Amazon negira te njihove tvrdnje.

Amazon, gigant internetske prodaje, očekuje da će do 2025. godine izvesti indijsku robu u vrijednosti od 10 milijardi dolara. Bezos je istaknuo i da se Amazon već obvezao uložiti 5,5 milijardi dolara u Indiju.

Indijskim tržištem internetske maloprodaje trenutno dominiraju Amazon i Flipkart, koji je u vlasništvu američkog maloprodajnog lanca Walmarta.

Početkom nove godine konglomerat Reliance Industries, kojim upravlja najbogatiji čovjek Azije Mukesh Ambani, odlučio je konkurirati Amazonu u Indiji vlastitim uslugama.