Amazon ulaže 10 milijardi eura u Njemačku

0

Američka firma Amazon planira u Njemačkoj uložiti još 10 milijardi eura, od čega najveći dio u svoje internetske usluge u oblaku.

Manji dio bit će uložen u proširenje logistike, robotike i dva nova korporativna sjedišta, objavilo je u srijedu njemačko sjedište Amazona u Münchenu.

Očekuje se da će Amazonova njemačka radna snaga do kraja godine porasti na 40.000 stalno zaposlenih s oko 36.000 u 2023. godini, prenio je SEEbiz.

Firma, koja je osnovana u ljeto 1994., danas zapošljava više od 1,5 miliona ljudi širom svijeta, od kojih je većina još uvijek u SAD-u.

Međutim, Njemačka je važno inozemno tržište za Amazon. Grupa je procijenila ukupni iznos trenutno planiranih investicija u Njemačkoj na 17,8 milijardi eura.

Od dodatnih 10 milijardi, američka grupacija želi potrošiti 8,8 milijardi na području Rajne-Majne do 2026. godine, kako bi proširila poslovanje svoje podružnice u oblaku Amazon Web Services (AWS).

– Njemačka je srce naše inovacije za cijelu Evropu – rekao je šef AWS-a za Njemačku i Srednju Evropu Stefan Hechbauer (Höchbauer).

Prema vlastitim podacima, Amazon je od 2010. u Njemačku uložio više od 77 milijardi eura.