Amazon će uložiti milijarde dolara u Novi Zeland

0

Amazon je objavio da planira uložiti 7,5 milijardi novozelandskih dolara (5,3 milijarde američkih dolara) u izgradnju novih podatkovnih centara na Novom Zelandu.

Amazon Web Services izgradiće nove podatkovne centre, koji će u idućih 15 godina rezultirati otvaranjem hiljadu novih radnih mjesta, poručili su iz američkog diva.

“AWS podržava hiljade organizacija diljem Novog Zelanda u nastojanjima da kreiraju inovacije, uspiju i rastu na globalnoj razini”, rekao je portparol kompanije Prasad Kalianaraman.

“Uzbuđeni smo što ćemo na lokalnoj razini izgraditi novu infrastrukturu svjetske klase, poučavati Novozelanđane traženim digitalnim vještinama i nastaviti pomagati lokalnim organizacijama u kreiranju aplikacija koje ubrzavaju digitalnu transformaciju i potiču gospodarski rast”, dodao je.

Digitalni svijet

Projekt bi korisnicima trebao omogućiti da upravljaju svojim aplikacijama i pružaju usluge krajnjim korisnicima preko podatkovnih centara lociranih na Novom Zelandu.

Time će se stvoriti uslovi za ispunjavanje zahtjeva onih klijenata koji žele da njihovi podaci ostanu na Novom Zelandu, rekao je Kalianaraman.

Najava je poticaj za digitalni sektor Novog Zelanda i iskazuje povjerenje u oporavak novozelandske ekonomije, rekao je u saopštenju ministar za digitalnu ekonomiju i komunikacije Dejvid Klark.

“Možda smo mala ostrvska država, jako udaljena od tradicionalnih tržišta, ali digitalni svijet bez granica kontinuirano nam otvara nove inovativne ekonomske mogućnosti”, dodao je Klark.

“Ovo je korak naprijed za digitalnu zrelost Novog Zelanda, jer se svi pojačano prilagođavamo svijetu koji se ubrzano digitalizira”, zaključio je ministar.

AWS ima malen ured na Novom Zelandu od 2014. godine, odvojen od Amazonove internetske trgovine, koja je Novozelanđanima dostupna samo preko Australije, napominje agencija dpa.

(Index)