Aluminiju potrebno pola milijarde KM

0

Za spas Alumunija potrebno je više od 500 miliona maraka, saznaje Dnevni avaz iz izvora bliskih Vladi Federacije BiH.

Taj novac može osigurati jedino strani strateški partner inače će nekadašnji gigant, s više od 1.000 uposlenika, brzo završiti u stečaju, koji je, kako tvrdi Avaz, revizorska kuća KPMG već, predložila federalnim institucijama, ali i Upravi Aluminija.

Jedna od najvećih svjetskih revizorskih kuća, prema Avazovim saznanjima, obavila je, prema nalogu Vlade FBiH, reviziju poslovanja i utvrdila enormne gubitke.

KPMG ocijenio je da je financijsko stanje alarmantno i da je za firmu jedini spas privatizacija ili joj prijeti kolaps.

”Iz aktualnog poslovanja ne vidi se nada za opstanak, jer su svi parametri negativni”, navodi se u izvještaju KPMG-a.

Vladi FBiH prezentirani su ukupni dugovi, veći od 377 miliona KM, od čega samo Elektroprivredi HZHB 280 miliona KM za isporuku struje.

Sagovornik Avaza iz Vlade FBiH tvrdi da je švicarski rudarski gigant Glencore i dalje najozbiljniji kandidat da preuzme ovu firmu. Glencore, inače, već godinama posluje s Aluminijem tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijske proizvode.

Ovoj firmi s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem ući u ovaj aranžman.

”Predstavnici Glencora već su najavili sastanke u Vladi FBiH i načelno su pristali da udu u proces privatizacije, ali je, prije toga, potrebno da predlože jasan plan ulaganja. Ukoliko do njega i dođe, saznajemo da je potrebno imenovati novu Upravu ove firme, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela”, piše Avaz navodeći da su pojedine informacije da su Saudijski zainteresirani za Aluminij ipak netačne, prenio je Bljesak.info.