Alfa Romeo potvrdila Tonale u “plug-in” hibridnom izdanju

0

U medijima se koketiralo o ideji vezanoj za “plug-in” hibridnu verziju buduće Alfe Romeo Tonale. Ta pretpostavka je dobila na snazi u aprilu, kada je šef italijanske marke, Žan-Filip Imparato, jasno iskazao da želi da “plug-in” hibridni pogon isporučuje bolje performanse.

To je bio razlog za odlaganje premijere novog kompaktnog krosovera.

Sada je i Stellantis potvrdio da će Tonale posjedovati PHEV konfiguraciju. Do rješenja situacije je došlo na sastanku Imparata i visokog menadžmenta u G.B. Vico fabrici u Pomiljano d’Arku, gdje će se Tonale proizvoditi.

Glavna krilatica sastanka je bila “kvalitet bez kompromisa”, uz motivacione razgovore sa snabdjevačima u vezi s kvalitetom. U saopštenju koje je izdato poslije sastanka, Stellantis je spomenuo da će Tonale činiti prvu “plug-in” hibridnu ponudu Alfe Romeo.

Ovaj krosover će biti pozicioniran ispod Stelvija, a prodavaće se i u SAD. Mada brojni detalji još uvijek nisu potvrđeni, prethodni izvještaji sugerišu da će Tonale počivati na platformi koju koristi Jeep Compass, koja dozvoljava elektrifikaciju.

Što se stajlinga tiče, on će u velikoj mjeri biti prenesen s Tonale Concepta predstavljenog u Ženevi 2019. Međutim, tek treba da dobijemo uvid u kabinski prostor, koji sigurno neće biti futuristički kao što je slučaj s izložbenim primjerkom, prenose vrele gume.

Očekuje se da Tonale bude predstavljen tokom prvog kvartala 2022., da bi u evropske prodajne salone pristigao do juna iste godine.