‘Aleksandar’ konkurencija bh. haubici: Ko će bolje proći na svjetskom tržištu

0

Prva bh. haubica čija su testiranja u toku i koja je namijenjena izvozu dobila je konkurenciju, piše BiznisInfo.

Srbija je ovih dana predstavila svoje „najmoćnije artiljerijsko oružje“, haubicu Aleksandar domaće proizvodnje.

Bh. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu. 

Mediji u susjednoj zemlji izvještavaju o novom srbijanskom oružju s oduševljenjem, a najtiražniji dnevni list Blic na naslovnici je donio priču u ovom „čudu srpske artiljerije“.

Haubica “Aleksandar”

Za haubicu se navodi da ispaljuje šest projektila u minutu, uz skladištenje 24 projektila spremna za lansiranje i da ima smanjen broj posade.

Javnosti je predstavljena premijerno na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne tehnike “Partner 2017”.

U pitanju je najmoćnije artiljerijsko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara koje je u potpunosti automatizovano i posjeduje izuzetno visok nivo autonomije – rekao je Aleksandar Lijaković, zamjenik direktora “Jugoimport SDPR”.

Kako je istakao, glavna karakteristika ovog oružja jeste upravo automatski punjač, kapacitet i brzina gađanja.

Ovo dešava istovremeno kada traju završna testiranja prve bh. haubice koju je proizvela kompanija Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH). Riječ je također o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Prva bh. haubica

Razvoj haubice traje već godinama i riječ je o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod. 

Bh. haubica ima domet 40 kilometara, automatsko punjenje šest granata, kompjutersko GPS navođenje. Haubica ima NATO kalibar 155 mm i malu težinu.

Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20 posto jeftinija od konkurencije i koštat će oko milion KM.

Inače, ove vijesti izazvale su dosta pažnje i u Hrvatskoj, čiji su mediji odmah uporedili “Aleksandra” s naoružanjem koje posjeduje ta država. Zagrebački Večernji list piše da Hrvatska trenutno posjeduje njemačke samohodne haubice Pzh 2000 kalibra 155 mm koje su trenutno jedan od najmodernijih i najboljih topničkih sistema na svijetu.

Za razliku od srbijanskog Aleksandra koji može ispaljivati 6 projektila u minuti, hrvatska Panzerhaubitze 2000 može ispucavati 10-13 projektila u minuti, plotune od 3 granate u 9 sekundi ili 10 granata u 56 sekundi, navodi taj list.

(Autor: BiznisInfo)