Albanija: Uskoro u upotrebi turski dronovi Bajraktar

0

Albanski premijer Edi Rama je potvrdio da će uskoro u upotrebi biti dronovi turske proizvodnje Bajraktar, a koje je njegova država kupila u ljeto ove godine.

Rama je ovo obznanio, govoreći nakon potpisivanja ugovora između albanske Nacionalne agencije za civilnu zaštitu i američke kompanije Satellogic. Spomenuta kompanija pružat će napredne usluge za odbranu i sigurnost.

– Naravno, naoružani dronovi su namijenjeni za ekstremne situacije u borbi protiv terorizma, potencijalnih neprijatelja. No, ovi dronovi imaju niz funkcija koje su komplementarne sa satelitima kojima će upravljati američka kompanija – rekao je premijer Albanije.

Prema riječima Rame, ugovor s kompanijom Satellogic vrijedi šest miliona dolara.

Kako pišu turski mediji, potražnja za dronovima Bajraktar je porasla nakon početka rata u Ukrajini, jer su se pokazali učinkovitim u odbrani od ruske agresije.

Osim Ukrajine, ove dronove već su kupili Katar i Azerbejdžan, a Poljska je prva država Evropske unije koja je to učinila. Srbija također namjerava kupiti ovo oružje turske proizvodnje, prenio je Sandžaklive.