Akvizicija od 141 milion eura: Svjetski kladioničarski div stiže i na tržište BiH

0

Svjetski div Flutter saopštio je u srijedu da je kupio udio od 51 posto u drugom drugom najvćem operatoru sportskog klađenja i igara na sreću u Srbiji – MaxBet, za 141 milion eura, u pokušaju širenja na Balkanu.

Flutter je rekao da je ugovor, koji mu također omogućuje stjecanje preostalih 49 posto udjela 2029. pod sličnim uslovima, u skladu s njegovom strategijom ciljanja na brzorastuća, regulirana tržišta na kojima može kombinirati lokalnu stručnost sa svojim globalnim cijenama i tehnologijom.

Flutter, najveća svjetska firma za internetsko klađenje, rekla je da je srbijansko kladioničarsko tržište vrijedno 700 miliona eura privlačno zbog svoje relativno niske internetske penetracije od oko 35 posto i očekivanog online složenog godišnjeg rasta do 2025. od približno 15 posto.

MaxBet, koji je generirao pro forma potpuno regulirane prihode od 145 miliona eura u godini do juna, od čega 44 posto online, također je prisutan u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

– Vjerujemo da je MaxBet izvrsna prilika za repliciranje uspjeha koji smo postigli na tržištima poput Gruzije, Indije i Italije – rekao je izvršni direktor Fluttera Peter Jackson.

Flutter, koji ostvaruje 78 posto svojih prihoda u svojim glavnim odjelima u SAD-u, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, posluje u više od 100 zemalja širom svijeta.