Ajnadžić predstavio kapitalne projekte u općini Centar

0

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić sastali su se danas s predsjednicom Bosansko-mađarskog društva Marikom Strack, kada su prezentirali više od 20 projekata koje će Općina Centar Sarajevo u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresiranim investitorima.

Ajnadžić je naglasio da je na vrhu prioriteta Općine Centar modernizacija Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” Koševo.  

– Za ovaj projekt nikada nije vladao veći interes. Modeli su poznati, a to su koncesija ili javno-privatno partnerstvo. Imamo interes investitora iz Mađarske, konzorcija iz Njemačke, investitora iz Kuvajta, a posljednji u nizu je i njemački sportski gigant Bayern München – pojasnio je Ajnadžić.  

Strack je istakla da su predstavnici iz Mađarske nekoliko puta posjetili stadion Koševo, gdje su informirani o trenutnoj situaciji.  Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar predstavio je, između ostalih, i projekte javne garaže kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, uređenje Merhemića trga s podzemnom garažom, poslovni objekt s podzemnom garažom smješten iza objekata Unitic, projekt sportsko-rekreativnog kompleksa Hastahana te javnu garažu uz Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ajnadžić je najavio i investicijsku konferenciju koja će biti održana u prvom kvartalu sljedeće godine, a na koju će biti pozvani domaći i međunarodni investitori kojima će biti predstavljeni svi projekti koje će Općina Centar kandidirati po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva.  Strack je naglasila da postoji snažan interes investitora iz Mađarske za ulaganje u, prije svega modernizaciju stadiona Koševo, ali i ostalih projekata koji su prezentirani te iskazala optimizam u pogledu realizacije ovih projekata, saopćeno je iz Općine Centar.