Airbus će otpustiti 15.000 radnika

0

Evropski proizvođač aviona Airbus, pod uticajem pandemije koronavirusa, najavio je u utorak da mora ukinuti 15.000 radnih mjesta, uglavnom u Evropi, kako bi osigurao opstanak. Kompanija je upozorila da predstoje teške godine.

– S obzirom na to da se vazdušni saobraćaj neće vratiti na nivo prije COVID-a prije 2023. godine, a potencijalno tek u 2025., Airbus sada mora poduzeti dodatne mjere – navodi se u izjavi firme.

Najkasnije do ljeta 2021. Airbus planira otpustiti 5.000 radnika u Francuskoj, 5.100 u Njemačkoj, 1.700 u Britaniji, 900 u Španiji i 1.300 drugih u drugim zemljama.

Airbus je rekao da želi započeti sa smanjivanjem u roku od nekoliko mjeseci, počevši od ove jeseni. Cilj će biti dobrovoljni odlasci i prijevremene penzije, ali također je istaknuto da se prisilni otkazi ne mogu isključiti. Rečeno je da se kompanija već savjetuje sa sindikatima.

Airbus je naveo da je njegov posao sa komercijalnim avionima pao za gotovo 40 posto jer je pandemija zatvorila granice, zaustavila masovni turizam i bacila avio-kompanije na koljena, nanoseći udrace Airbusu i njegovom suparniku Boeingu.

– Airbus se suočava s najtežom krizom koju je ova industrija ikada doživjela. Dosadašnje mjere koje su poduzete omogućile su nam da apsorbiramo početni šok pandemije. Sada moramo osigurati da možemo održati svoju kompaniju i izaći iz krize kao zdrava firma i globalni lider – rekao je u izjavi direktor Guillaume Faury.

Airbus je u prvom tromjesečju izvijestio o gubitu od 481 milion eura i zatražio milijarde kredita kako bi preživio koronavirusnu krizu.

J. P.