AI ludilo lansiralo Nvidiju iznad Amazona po tržišnoj vrijednosti

0

U porastu potaknutim uzbuđenjem u vezi s umjetnom inteligencijom Nvidia je nakratko nadmašila Amazon Inc u tržišnoj kapitalizaciji te postala četvrta najvrjednija američka firma.

Dosegnuvši rekordnih 734,96 dolara po dionici, Nvidijina tržišna vrijednost dostigla je vrhunac od 1,82 biliona dolara i time za dlaku nadmašila Amazonovih 1,81 bilion dolara te zaostala za Alphabetovih 1,87 biliona dolara, prema podacima LSEG-a.

Nvidia je posljednji put nadmašila Amazon u tržišnoj kapitalizaciji još 2002. godine, javlja Zimo. Veliko je iščekivanje uoči objave finansijskih rezultata Nvidije za posljednje tromjesečno razdoblje prošle godine, a dionice firme porasle su 47 posto od početka godine te predvode listu na S&P 500.

Nvidijin ogromni uspjeh u generativnoj umjetnoj inteligenciji, vidljiv u prošlogodišnjim snažnim rezultatima, učvrstio je njenu poziciju ključnog dobavljača tehnološkim firmama koje razvijaju chatbotove i generatore slika.

Potaknute snažnom potražnjom za umjetnom inteligencijom, Nvidijine dionice porasle su za nevjerojatnih 223 posto u proteklih 12 mjeseci te su zauzele prvo mjesto među dionicama takozvanih “Sedam veličanstvenih”.

Nasuprot tome, Meta Platforms slijedi s rastom od 163 posto. Dok je Microsoft u siječnju osvojio titulu najvrjednije kompanije na svijetu, Alphabet je osigurao treće mjesto, iza Applea.