Agrokor reagovao na medijske napise: Snažni smo i stabilni!

0

Pad rejtinga i sve češće informacije da je hrvatski Agrokor u velikim problemima rezultirali su saopštenjem te kompanije u kojem se kaže da su “snažni i stabilni” i da mogu odgovoriti svim finansijskim obavezama u narednom periodu. 

– Agrokor je stabilna i snažna kompanija u regionu i po svojoj snazi može da odgovori svim finansijskim obavezama koje se nalaze pred njom u idućem razdoblju – odgovorili su za agenciju Hina iz te kompanije. 

Hrvatski mediji ranije su pisali da je 2018. godina presudna za ovu firmu, jer joj tada dospjeva na naplatu veći dio duga od 3,4 mlrd EUR, što je izazvalo i veliku zabrinutost ulagača. Reagovao je i hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, koji je do ulaska u politiku bio izvršni predsjednik Agrokora, tvrdnjom da “misli kako je kompanija u dobrom stanju”. 

– Upoznat sam sa stanjem, budući da sam tamo radio – tvrdi Marić. 

Iz Agrokora su jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče izvršavanja obaveza u dogledno vrijeme, ali sigurno je i da je smanjenje kreditnog rejtinga imalo posljedice. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković takođe se osvrnuo na poslovanje Agrokora, nakon niza napisa u hrvatskim medijima u kojima se tvrdi da za kompaniju dolaze crni dani. On je rekao da vjeruje da ljudi koji se bave korporativnim upravljanjem Agrokorom vode računa o svim aspektima racionalnog poslovanja i da će se naći rješenje oko finansiranja. 

– Agrokor je najveća hrvatska kompanija i sigurno je da ćemo pratiti sve što se događa – kazao je Plenković. 

Najava bankrota pojavila se kada nije realizovan jedan kredit, nakon čega je uslijedio i pad rejtinga kompanije. Takođe, agencija Moody's je snizila kreditni rejting Agrokora, što je bio razlog slabijim rezultatima nego što su se očekivali, ali i sve većem dugu. Mnogi ekonomisti smatraju da će Agrokor veoma teško uspjeti nakon toga da kontroliše vraćanje duga, što bi značilo nove probleme. Istovremeno je iz Agrokora saopšteno da su odustali od novog kredita nezadovoljni uslovima. 

Ne tako davno i slovenski analitičari prognozirali su mogući krah Agrokora.