Agencija za bankarstvo Republike Srpske podnijela zahtjev za stečaj “Banke Srpske”

0
Likvidacioni upravnik “Banke Srpske” Petar Mićić potvrdio je da je Agencija za bankarstvo RS 10. januara podnijela sudu prijedlog za otvaranje stečaja i to na osnovu njegovog izvještaja, prenosi portal Capital.ba.
“Agencija je u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjem i na osnovu izvještaja i prijedloga likvidacionog upravnika, nadležnom sudu, podnijela obrazložen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad “Bankom Srpske”.
Razlog za podnošenje prijedloga je nesolventnost banke kao i nemogućnost sprovođenja plana likvidacije na način koji bi zaštitio interese povjerilaca na najbolji mogući način”, rekao je Mićić.
Ovo je druga likvidirana banka u RS koja će najvjerovatnije ići u stečaj, iako sud još uvijek nije donio odluku o prijedlogu Agencije.

Prethodno je Okružni privredni sud u Bijeljini, 25. januara donio rješenje o pokretanju stečaja u “Bobar banci”.

Nakon odlaska u stečaj ove dvije banke u problemima bi mogli da se nađu svi njihovi klijenti jer bi im krediti mogli dospjeti odmah na naplatu.

Stečajni upravnik Bobar banke Lazo Đuređević ranije je rekao da će Odbor povjerilaca banke odlučiti da li će klijenti morati odmah vratiti sve dobijene kredite.