Agencija Standard&Poor’s povećala kreditni rejting Srbije

0

Agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije s BB na BB+ uz pozitivne izglede, što su dužnosnici u subotu ocijenili kao potvrdu uspješnih ekonomskih reformi i fiskalne stabilnosti.

Odluka agencije donesena je zbog značajnog poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, adekvatne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i čvrste fiskalne discipline, saopćila je NBS.

Srbija je 2017. i 2018. ostvarila suficit u prosjeku od 3,2 posto BDP-a., a trend je nastavljen i u 2019. i za prvih deset mjeseci iznosi više od jedan posto BDP-a.

S&P očekuje da bi dalji rast direktnih stranih ulaganja mogao podržati rast izvoza i BDP-a, što bi “bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u idućoj godini“.

Agencija navodi da je u proteklom razdoblju ostvareno i značajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, uz prognozu da će se taj trend nastaviti.

U izvještaju je pozitivno ocijenjen rast investicija, poboljšanje uvjeta na tržištu rada, rast izvoza te jačanje bankarskog sistema.

Premijerka Ana Brnabić ohrabrena je izvještajem S&P-a i očekuje “još više posla za građane, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija“.

“Ako se ovako nastavi, Srbija bi sljedeće godine mogla doći do investicijskog rejtinga što će biti istorijski uspjeh”, ocijenila je Brnabić. (Hina)