Adriatic Metals BiH: Završne pripreme za početak proizvodnje u rudniku Rupice

0

Projekat Vareš kompanije Adriatic Metals BiH jedan je od najznačajnijih razvojnih i ekonomskih projekata u Bosni i Hercegovini. Iz kompanije ističu da je postignut značajan napredak u izgradnji u proteklih nekoliko mjeseci, te da radovi ulaze u završnu fazu.

To potvrđuje i video prilog koji pruža osvrt na rezultate u pripremi postignute do kraja septembra 2023. godine.  

Kontinuirana recirkulacija vode

Finalizirani su radovi na iskopavanju donjeg i gornjeg portala na lokaciji rudnika Rupice u Varešu, a prva ruda je iskopana u julu 2023. Ruda iz prostorija otkopne pripreme se trenutno deponuje, dok će komorno otkopavanje početi u januaru. I izgradnja postrojenja za preradu rude napreduje dobro, a dosad je instalirano oko 50% cjevovoda i 70% flotacijskih ćelija.

U rudniku Rupice i u postrojenju za preradu ruda, voda će se u potpunosti reciklirati i ponovno koristiti. – Angažovali smo pet stručnjaka koji vrše kontinuirani nadzor nad sistemom za recirkulaciju vode iz rudnika, prvim takve vrste u Bosni i Hercegovini. Namjera je reciklirati vodu u stopostotnom omjeru na našim lokacijama u roku od šest mjeseci od početka proizvodnje i potpuno automatizovati ovaj proces – ističe Paul Cronin, generalni direktor Adriatic Metals BIH. 

Putna i željeznička infrastruktura

Punom parom se radilo i na čišćenju i obnovi željezničke pruge, s posebnim naglaskom na dionici Dabravine, sjeverno od Općine Breza. – U fokusu je bilo i projektovanje radova za željezničku stanicu na kojem intenzivno sarađujemo sa Zagrebačkim institutom ZGI. I Stanica Vareš Mejdan dobija svoje konačne obrise – postavljen je novi krov, te slijede završni radovi na električnim instalacijama i postavljanju podova – napominje Cronin.

U septembru je završeno i oko 90% radova na pripremi pristupnog puta, uključujući i postavljanje zaštitne ograde uzduž određenih dijelova puta. Kompanija je dala i donaciju u vrijednosti od gotovo 90,000 KM za obnovu dionice puta Križ-Sastavci u dužini od 2,7 kilometara, koji će značajno olakšati svakodnevni život građana Općine Vareš.

Adriatic Metals BiH je sklopio i važne sporazume za rukovanje kontejnerima i masovnim teretom u luci Ploče, koju će ova kompanija koristiti za izvoz proizvoda. – Pravimo korake naprijed i kad je riječ o obnovi skladišta u luci Ploče zaključio je Cronin