Adio Alitalia: Večeras posljednji let italijanskog avioprevoznika

0

Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja, nacionalni avioprevoznik Alitalia, obaviće večeras posljednji let, i to na liniji od Kaljarija do Rima.

Prema agenciji Ansa, polijetanjem iz Sardinije i slijetanjem na matični aerodrom Rim-Fjumicino večeras u 23:10, Alitalia će ispisati posljednju stranicu svoje bogate 75-godišnje istorije.

Zamijeniće je nova državna aviokompanija ITA, koja treba da počne s radom sutra.

Alitalia, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum poslije Drugog svjetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu.

Korona mjere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme Alitalie, a kompanija je 25. avgusta ove godine definitivno prekinula prodaju karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avioprevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 miliona eura nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada neki mediji izvještavaju da brend Alitalia možda neće zamrijeti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocijenila da je početna cijena previsoka.

Alitalia je bila treća najveća evropska aviokompanija krajem 1960-ih, poslije British Airwaysa i Air Francea. Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih .

Alitalia je bila prva aviokompanija na svijetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom Shepherd One (Prvi pastir). Četiri pape su letjele avionom Alitalie u više od 170 zemalja na svim kontinentima.