Addiko Bank seli u Sarajevo: Gasi se 100 radnih mjesta u Mostaru?

0

Radnici Addiko Bank d.d. u Mostaru neće po dobrom pamtiti početak Nove 2017. godine. Ono što se mjesecima dalo nagovijestiti danas je definitivno dobilo svoju potvrdu, prenosi hercegovački ABC portal.

Addiko Bank od 1. maja zatvara Centralu u Mostaru, te poslovanje i zaposlenike seli iz Mostara u Sarajevo. U Mostaru će djelovati samo poslovnice banke, pa će veliki broj uposlenika ostati bez posla ukoliko ne prihvate odlazak u Sarajevo.

Lokalni mediji tvrde da je riječ o velikom udaru na ekonomiju Mostara i Hercegovine, jer će navedenim postupkom biti nepovratno ugašeno više od 100 radnih mjesta. Kako podsjećaju, Investicijski fond sa sjedištem u SAD-u Advent International kupio je poslovanje Hypo banke na tržištima BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije u decembru 2014. godine.

Na osnovu rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 31. 10. 2016. godine i Okružnog gospodarskog suda u Banja Luci od 28. 10. 2016. godine Hypo Alpe – Adria Bank d.d. Mostar i Hypo Alpe – Adria Bank a.d. Banja Luka su izvršile promjenu naziva i posluju pod nazivom Addiko Bank d.d. Sarajevo, odnosno Addiko Bank a.d. Banja Luka.