Marelj: Adaptirani SSP neprihvatljiv za poljoprivrednike RS i BiH

0

Sastanku u palati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čija je tema bila adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prisustvovala je i Rankica Marelj, predsjednik Uprave najvećeg prerađivača mlijeka u Republici Srpskoj i BiH, “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice koji posluje u sastavu kompanije “Imlek” iz Beograda.

“Adaptirani SSP-e neprihvatljiv je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske, ali i BiH jer zemljama iz Evropske unije omogućuje uvoz robe u BiH bez carine, odnosno da prilikom uvoza plaćaju samo carinsko evidentiranje koje je jedan posto. S druge strane ne bi postojao reciprocitet što je preduvjet za kompletno uništenje poljoprivredne i poljoprivredno-prerađivačke industrije u Republici Srpskoj i BiH”, smatra Marelj.

Prema podacima kojima raspolaže “Mlijekoprodukt” u prvih pet mjeseci ove godine, preračunato u mlijeko, uvezeno je 10,80 miliona litra mlijeka i proizvoda od mlijeka dok je izvezeno 5,03 miliona litara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozem 46,5 posto.

„Ako bi adaptirani SSP-e bio prihvaćen, ovaj odnos bi bio još negativniji za Republiku Srpsku i BiH“, rekla je Marelj.

Marelj je uputila i apel članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da od predstavnika Evropske unije zatraži nove pregovore kako bi dogovorili povoljnije uvjete za domaće proizvođače i  prerađivače, navodi se u saopćenju Mlijekoprodukta.