Mirjanić: Zbog SSP-a najveći pritisak biće u proizvodnji mesa i mlijeka

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ najveći pritisak na konkurentnost domaćih proizvoda biti u proizvodnji mesa i mlijeka, te jednog dijela voća i povrća.

Mirjanić kaže da su ocjene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da će po agrar Srpske nastati šteta od 220 miliona KM godišnje, zasnovane na procjeni smanjenja prihoda od carina, pada proizvodnje i potencijalnog smanjenja broja radnih mjesta.

On je rekao za „Večernje novosti“ da su zemlje EU obezbijedile svojim farmerima značajne podsticaje i jednokratnu pomoć da bi amortizovali oštrinu svjetskog tržišta i omogućili im da prodaju svoje proizvode po nižim cijenama od domaćih.

Mirjanić je naveo da je spoljnotrgovinsko trgovanje najneuređeniji segment privređivanja koje se negativno odražava na sektor agrarne privrede, podsjetivši da je Vlada Srpske usvojila više informacija u kojim su definisane kritične tačke i date preporuke nadležnim organima na nivou BiH radi uvođenja reda u toj oblasti.

Analizirajući spoljnotrgovinsko poslovanje u prošloj godini, kaže Mirjanić, zaključuje se da je vid liberalizacije uvoza, odnosno tržišta, koji će nastati stupanjem na snagu SSP-a 1. januara naredne godine, „prešao svaku mjeru“ i da je nerazuman do krajnjih granica. (Srna)