Mlijeko iz BiH zadovoljava evropske standarde kvaliteta

0

Predstavnici Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) boravit će u BiH od 15. do 24. marta radi kontrole usaglašenosti uvjeta u vezi s proizvodnjom mlijeka namijenjenog tržištu EU. 

– Od njihovog posljednjeg dolaska, prije dvije godine, resorna ministarstva poljoprivrede i Kancelarija za veterinarstvo BiH napravili su velike iskorake. Uradili smo sve što se od nas zahtijevalo – rekla je Radmila Čojo, pomoćnica ministra za veterinarstvo RS, nakon sastanka s otkupljivačima i prerađivačima sirovog mlijeka koji preuzimaju mlijeko od proizvođača iz RS.

Direktor Veterinarskog instituta RS “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić rekao je da “u ovom trenutku imamo mlijeko koje ide na tržište EU i nijedna pošiljka nije imala primjedbu, niti je vraćena zbog slabog kvaliteta”, prenosi Srna.

Adin Fakić, direktor Mljekare “Milkos” iz Sarajeva, koja izvozi mlijeko i mliječne prerađevine u zemlje EU, rekao nam je: “Što se tiče nas, dobro došli!“

– Jedino strepimo šta će biti s usvajanjem tri zakona, što je obaveza, a koliko ja znam, još nisu usvojeni. Ali, što se tiče države, mi tu ne možemo ništa – rekao je Fakić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je za „Avaz” da se šest neusaglašenih pitanja odnosi na uređenje odobravanja objekata za izvoz, revizije službenih kontrola u izvoznim objektima, donošenje podzakonskih akata, usklađivanje entitetskih propisa ovim zakonima i definicije službenih veterinara na granici.

– Proteklih dana na radnoj grupi su usaglašena sva pitanja, osim posljednjeg. Naša očekivanja su da ćemo naći prihvatljivo rješenje i za njega te da će se u daljoj proceduri dobiti pozitivna mišljenja iz entiteta – naglasio je Šarović.

Standardi nisu nedostižni

Vlasnik farme norveških crvenih krava iz Trnopolja kod Prijedora Jusuf Arifagić rekao je da mljekari imaju proizvode veoma dobrog kvaliteta. I, kako ističe, često i boljeg od proizvoda EU te da standardi koje postavlja FVO nisu nedostižni.