Pretvaraju Pirej u najveću evropsku Luku

0

Kina i Grčka dogovorile su se da nastave realizaciju 600 miliona eura vrijedne investicije kineske kompanije Cosco u najveću grčku luku Pirej.

Sporazum je sklopljen u okviru nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope.

Ovaj sporazum, koji je dio 16 bilateralnih trgovinskih sporazuma koji će biti potpisani između Grčke i Kine, dolazi u trenutku zvanične posjete kineskog predsednika Si Đinpinga Atini, prenosi agencija Reuters.

Odnosi dvije zemlje postali su prisniji od 2009. godine kada je Cosco dobio 35-godišnju koncesiju za modernizaciju i upravljanje kontejnerskim dijelom poslovanja pirejske luke. Cosco je 2016. godine kupio većinskih 51 posto akcija u luci Pirej. Kineska kompanija planira da luku Pirej pretvori u najveću komercijalnu luku u Evropi, tako što će potrošiti oko 600 miliona eura za unapređenje poslovanja.

Taj iznos obuhvata i obavezne investicije u iznosu od 300 miliona do 2022. godine, koje će, pošto budu realizovane, omogućiti kompaniji Cosco da preuzme još 16 procenata udjela u luci.

Međutim, otpor lokalnih zajednica natjerao je Grčku prošlog mjeseca da, pod izgovorom da uslovi “još nisu sazreli”, odbaci prijedloge kompanije Cosco za izgradnju novog kontejnerskog terminala u Pireju, prenosi Blic.