Analiza: Očekivani rast bh. ekonomije nedostižan

0

Ekonomija BiH bi u ovoj i u naredne tri godine trebalo da linearno raste, tako da bi privredni rast u 2019. godini mogao dostići stopu od 3,8 odsto, pokazuju podaci iz najnovije analize “Perspektive 2017 – 2019”, koju je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Međutim, domaći ekonomisti smatraju da su ove prognoze optimistične, te da rast bh. ekonomije, prema trenutnim pokazateljima, u ovoj godini neće preći stopu od tri odsto. Naime, prema projekcijama DEP BiH, ekonomski rast BiH u ovoj godini trebalo bi da bude 3,2 odsto, dok bi u sljedećoj bio nešto veći i iznosio bi 3,5 odsto.

Prognoze stručnjaka ove direkcije pokazuju i da bi bh. privreda u 2018. godini trebalo da raste po stopi od 3,7 odsto, a u 2019. godini već pomenutih 3,8 odsto. Iz toga proizlazi da će BiH i narednih godina imati skroman ekonomski rast i da se po životnom standardu neće mnogo približiti zemljama Evropske unije.

S tim u vezi iz DEP BiH navode da bi ekonomska kretanja u zemljama bližeg i daljeg okruženja mogla dovesti do jačanja ekonomskog rasta BiH u ovoj i sljedećoj godini. Prema njihovim riječima, do jačanja rasta bi trebalo da dođe kroz dalje jačanje domaće tražnje i neutralan doprinos spoljnotrgovinskog bilansa.

“Naime, povoljnije okruženje bi, pored jačanja izvoznog rasta i rasta zaposlenosti, trebalo da dovede i do jačanja privatnih investicija za koje se očekuje skroman pozitivan rast nakon pada u prošloj godini”, istakli su iz ove direkcije.

Pored toga, oni su dodali da se očekuje ponovno intenziviranje javnih radova, sa stopom od 11-12 odsto uglavnom finansirano povoljnim spoljnim zaduživanjem kod međunarodnih institucionalnih kreditora. Tako bi, prema njihovim prognozama, realni rast plata uz rast broja zaposlenih kao posljedica sve jačeg izvoza i investicija trebalo da ojača raspoloživi dohodak građana i to uprkos blagom negativnom trendu njegovog dijela koji pristiže iz inostranstva.

“U isto vrijeme, nasuprot javnim radovima, očekuje se tek skroman realni rast javne potrošnje od 1,2 odsto i 1,5 odsto kao rezultat postepene konsolidacije javnih finansija”, navodi se u ovoj analizi.

Dodaju da bi ekonomski rast, nakon ove i sljedeće godine, trebalo da nastavi jačanje i tokom 2018. i 2019. godine, i to uglavnom uz pretpostavku daljeg poboljšanja situacije u okruženju. Tako je za 2018. godinu projiciran rast od 3,7 odsto uz neznatno jačanje stope na 3,8 odsto u 2019. godini. To bi, prema njihovim riječima, u najvećoj mjeri trebalo da bude posljedica postepenog jačanja rasta privatnih investicija uz dvocifren rast javnih radova. Iz DEP BiH naglašavaju da je projektovani rast u narednom periodu dosta skroman s obzirom na to da te stope osiguravaju tek neznatno približavanje životnog standarda u BiH ka trenutnom evropskom prosjeku.

“Za ozbiljnije približavanje je neophodan ekonomski rast od preko šest odsto godišnje kako bi evropski nivo bio dostignut u narednih nekoliko decenija”, navodi se u ovoj analizi.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, kazao je da rast od 3,2 odsto u ovoj godini nije realan, te da je veća vjerovatnoća da će on biti ispod tri odsto.

“Ako se vratimo godinama unazad, svake godine su te procjene bile veće od onoga što se na kraju desilo. To je zato što se vrlo malo radi na poboljšanju poslovnog ambijenta, dok reforme apsolutno ne idu”, rekao je Duduković.

On je dodao da su vjerovatno te prognoze optimistične zbog Reformske agende i da bi se pridržavanjem onoga što piše u agendi trebalo doći do značajnog poboljšanja.

“Ali mi tu imamo drugi problem, a to je nestabilna politička situacija koja uslovljava da se ne ostvari ono što se projektuje, jer se preko noći mijenja politička situacija i to utiče na realan rast”, smatra Duduković.

Ipak, kaže da bi u idealnim uslovima mogao biti takav projektovani rast, ali da se kod nas teško može planirati na nekim zdravim osnovama pošto ima mnogo faktora koji narušavaju projektovani rast. (Nezavisne novine)