Osobine koje krase inteligentne ljude: Psuju poput kočijaša, noćne su ptice, žive u totalnom neredu…

0

Naše navike o našoj inteligenciji govore puno više nego što se to dosad smatralo.

Prema najnovijem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Language Sciences Journal, dokazano je da naše navike o našoj inteligenciji govore mnogo više nego što se to dosad smatralo.

Naime, otkrivena je povezanost između učestalosti psovki i veličini vokabulara. Drugim riječima, prema spomenutom istraživanju, oni koji češće psuju imaju bogatiji vokabular od onih koji to ne čine.

– Kada su u pitanju psovke, uobičajena je pretpostavka da su oni koji psuju lijeni, nemaju adekvatan vokabular, da su neobrazovani te da se jednostavno ne mogu kontrolisati – stoji u izvještaju u kojem piše da je stvarnost potpuno drugačija.

– Govornici koji koriste tabu riječi razumiju njihov opšti izražajni sadržaj, kao i suptilne razlike između njih… Sposobnost da uoče te blage distinkcije svjedoči o širem lingvističkom znanju – navode istraživači.

Takođe, The Independent je objavio članak u kojem opisuje istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu studenata sa univerziteta u Madridu. Testirani su i ispitani na temelju njihovih navika spavanja. Studija je pokazala da su oni studenti koji su ostali budni do kasno u noć u prosjeku postizali više rezultate kod induktivnog zaključivanja što je dobar pokazatelj inteligencije, uspjeha u školi i razmišljanja izvan okvira.

Među poznatim noćnim pticama su američki predsjednik Barak Obama, Čarls Darvin, Prust, Elvis Prisli…

Pored toga, studija sprovedena na Univerzitetu u Minesoti došla je do rezultata kako su osobe koje žive u neredu kreativnije od onih koje žive u urednoj okolini.

Kako piše u studiji, veća je vjerovatnoća da će osobe koje žive u čistom okruženju živjeti zdravo i biti tačne, ali ne i kreativnije od onih koji rade ispod hrpe smeća.