Zenica: Uzgajivači jagodičastog voća očekuju rekordne prihode

0

Iako su vremenske nepogode nanijele štetu poljoprivrednicima koji se bave uzgojem jagodičastog voća, u hladnjačama u kojima se skladišti i vrši otkup plodova očekuju rekordni otkup jagodičastog voća na kraju sezone.

Kiša, snijeg, led i mraz su bili najveći neprijatelji poljoprivrednika koji nisu na vrijeme uspjeli zaštititi svoje malinjake. Međutim, Elvir Buljić u zeničkom selu Kasapovići, od zasađenog dunuma malina očekuje tonu plodova. Ugovor o otkupu je već potpisao, iako ne zna kolika će otkupna cijena biti na kraju sezone.

“Za malinarstvo sam se odlučio zbog teške finansijske situacije i ekspanzije malinarstva na našim područjima. Već tri godine obrađujem ovaj malinjak i ovo je ujedno i izvor mojih prihoda. Kao i svake godine otkupna cijena nije poznata sve do kraja sezone i nismo baš zadovoljni time, ali mora se raditi”, kazao je Buljić za Klix.ba.

Svi žele brati jagodičasto voće

Mještanin Željeznog Polja Šaban Aganović zaposlen je na plantažama malina i jagoda Natural Fooda u mjestu Jezero. Malinar je već četiri godine, tako da mu posao ne predstavlja neko opterećenje.

“Ovdje nas ima četiri ili pet koji smo zaposleni na neodređeno, jer radimo i preko zime kada ima posla u plastenicima, gdje pripremamo sadnice za proljeće. Ovo je prva godina da je na našoj plantaži rodila jagoda, a plod je premašio i naša očekivanja”, izjavio je Aganović.

Svakog dana od devet sati ujutro pa do poslijepodne na plantaži su angažovani školarci koji dođu zaraditi sebi džeparac, kao i mladi ljudi koji su nezaposleni.

“Da nije ove djece berača ne bi stigli sve pobrati. Ove godine imamo osam dunuma zasađenih jagodama i sve je dobro rodilo, možda i bolje nego što smo očekivali, tako da nema njih, pola bi sigurno propalo”, dodao je Aganović.

Broj kooperanata otkupnih stanica u porastu

Firma Natural Food u Željeznom Polju je otvorila nove hladnjače, a podružnica se bavi otkupom svih vrsta malina, jagoda, kupina i drugog jagodičastog voća. Prošle godine otkupljeno je oko 1.000 tona plodova, a ove godine se očekuje još veća količina. Međutim, sve zavisi od klimatskih uslova, jer kako je za Klix.ba kazao rukovodilac podružnice Natural Food Željezno Polje Suvad Hadžić, iza poljoprivrednika je teška godina.

“Iako je bila teška godina sa mrazom, ledom i kišom, to nije bitno utjecalo na kvalitet proizvoda. Uprkos svim problemima, danas imamo oko 1.300 kooperanata sa područja Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom da je zbog povećane vlage dosta parcela ugroženo, nismo sigurni o kojim količinama otkupa će se raditi, ali sigurno će biti minimalno u prošlogodišnjem nivou. Godina je čudna i po berbi i prijemu, a sve zbog vremenskih uslova”, izjavio je Hadžić.

Za mjesec dana prikupljeno oko 300 tona plodova

Do sada je u podružnicu Natural Fooda pristiglo oko 300 tona plodova, a sezona je na samom početku. Berba će trajati do mrazova, a očekivanja poljoprivrednika, ali i otkupnih stanica su velika. Međutim, otkupna cijena još nije poznata.

“Kada je riječ o cijeni, nadamo se da će biti zadovoljni kooperanti, a ona će biti poznata na kraju berbe kada se poravnaju sve količine, jer imamo hladnjače u Srebrenici, Bugojnu, Vitezu i Željeznom Polju. Samo u SBK i ZDK imamo oko 3.000 kooperanata”, dodao je Hadžić.

Berači koji dođu na plantaže plaćaju se po učinku, a interes za branje jagodičastih plodova je veliki. U konačnici poljoprivrednici i otkupne stanice se nadaju da će cijena biti prihvatljiva i zadovoljavajuća za obje stranke te da će interes za jagodičasto voće biti veći i naredne godine.

Saveza proizvođača jagodičastog voća Bosne i Hercegovine dogovorio je direktan izvoz 650 tona maline u Švicarsku za početak saradnje, a izvoz bi trebao biti veći iz godine u godinu. (Klix)